thrillerschrijfster marleen hartog introvert laad op energie

‘Jij? Introvert? Jij lijkt helemaal niet introvert!’

‘Jij? Introvert? Jij lijkt helemaal niet introvert!’

Er heerst bij veel mensen een specifiek beeld over hoe een introvert zich gedraagt. Pas wanneer je aan dit beeld voldoet, word je gezien als een introvert persoon. Als je je als een stil, schuw poppetje door het leven beweegt, nou, dán ben je een echte introvert.

Ik sta dan ook geregeld tegenover een gezicht met daarop een verbaasde uitdrukking: ‘Jij? Introvert?’
Ja, ik! Een beetje introvert, dat kunnen ze zich nog wel voorstellen. Maar dat ik mezelf als zeer introvert beschouw, dat gaat er vaak niet helemaal in.

‘Daar merk ik niks van als ik met je praat.’
Wat had je dan verwacht? Dat ik niets zou durven zeggen?

‘Je bent zo enthousiast.’
Breaking news: ook introverten kunnen ergens enthousiast over zijn.

‘Je neemt zo makkelijk het voortouw.’
Kijk, ik moet me wel op mijn gemak voelen in een groep, maar eenmaal zover, dan is het tijd voor actie. Zeker wanneer er iets moet gebeuren. Vind ik veel fijner, want als niemand initiatief neemt dan schiet het niet op, en dan wordt het saai.

‘Je durft zoveel.’
Hello, ik ben geen bang muisje, ik ben introvert.

‘Je praat zoveel / zo makkelijk’
Tja, als ik eenmaal op dreef ben… Guess what? We hebben het vast over een onderwerp wat me interesseert, wat me raakt.

‘Je zit zo in het zicht.’
Ja, als ik ergens ben waar ik graag wil zijn, dan zit ik bij voorkeur vooraan. Dan krijg ik goed mee waar ik voor kom. Op het geitenweitje achter in de zaal lukt dat toch wat minder en raak ik alleen maar afgeleid door alle mensen voor me. En daar kwam ik niet voor. (Oké dan, alleen bij een show van een cabaretier zit ik liever niet vooraan.)

‘Je praat zo open over je gevoelens.’
Ja logisch, ik heb ze immers in overvloed!

‘Je loopt in kleurrijke, opvallende kleding.’
Vind ik mooi. Mag dat niet als introvert?

Introversie draait grotendeels om de manier waarop iemand energie opdoet. Introverten laden op een andere manier op dan extraverten. Introverten vinden het zo nu en dan heerlijk om tijd alleen door te brengen. Maar introverten vinden het zo nu en dan ook heerlijk om naar buiten te treden en in gezelschap van anderen te verkeren. Introverten kunnen ook prima van feestjes houden. Zelfs van feestjes met luide muziek en/of een groot gezelschap. Het verschil met extraverten is alleen dat zij meer tijd nodig hebben om naderhand weer op te laden.

Niet makkelijk om te beoordelen of iemand introvert is
Het is dan ook helemaal niet zo makkelijk om te constateren of iemand introvert is of niet, zeker niet wanneer je iemand niet goed kent.

Wat je van iemand te zien krijgt is een deel van het leven van die persoon. Iemand die jij alleen in een bepaalde situatie kent, bijvoorbeeld een situatie waarin die persoon vooral extravert gedrag vertoont, kan dus heel goed een introvert zijn.

Er zijn mensen die mij kennen van bepaalde situaties waarbij ik introvert overkom. Omdat ik stil ben, omdat ik me op de achtergrond houd. Of omdat ik me leeggezogen voel.

Er zijn ook mensen die mij vooral kennen van situaties waarin ik extravert overkom. Omdat ik veel praat, of omdat ik me op mijn gemak voel. Omdat ik me energiek voel en enthousiast ben over wat ik aan het doen ben.

Wat echt zelden te zien is, is hoe ik me voel wanneer ik over mijn grenzen ben gegaan. Want dat komt vaak pas thuis tot uiting, wanneer ik alleen ben.

Gelukkig weet ik steeds beter waar mijn grenzen liggen. Ik zorg voor de rust en ruimte – in de breedste zin van het woord – die ik nodig heb. En dat kan voor de buitenwereld weleens verkeerd overkomen. Want als ik de ene dag zo gezellig en spontaan overkom, dan kan ik dat de volgende dag toch weer? Als ik zo’n enthousiast persoon ben, dan kan ik toch niet introvert zijn?

Alles bestaat uit energie
Toevallig bestaat het leven niet uit zwart en wit – dat zou alleen al jammer zijn vanwege het ontbreken van die gekleurde kleding. Het bestaat uit energie. Niet zichtbaar, maar het is er wel.

En soms dus niet.

De oplader van een introvert mag dan verschillen van die van een extravert; opladen is voor iedereen noodzakelijk.
En voor iedereen verschillend.

Dus al zeg ik het zelf: ik lijk laad hartstikke introvert!
En jij?


Geplaatst

in

door

Reacties

5 reacties op “‘Jij? Introvert? Jij lijkt helemaal niet introvert!’”

 1. Ivon V. avatar
  Ivon V.

  Ik herken het ook 😀 maar ik heb het altijd gekoppeld aan mijn sterrenbeelden: Leeuw/Schorpioen – behoren beiden tot het “vaste kruis” en dwz dat zij wat ze meemaken meenemen naar binnen om het daar allemaal te verwerken/verteren. 😀

  1. Marleen avatar
   Marleen

   Oh, interessant om te weten, die info over sterrenbeelden!

 2. Anja avatar
  Anja

  Thats me…….mooi José

 3. Marleen avatar
  Marleen

  Dank voor je reactie Jose! Leuk dat het zo herkenbaar voor je is!

 4. Jose Creaqueen avatar
  Jose Creaqueen

  wauw….. dat had mijn verhaal kunnen zijn…. zelf nooit zo gezien….. mensen denken mij vaak ook te kennen, maar ik laat alleen maar zien wat ik wil….. <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *