Podcasttips spannend Kippenvel in je oren

Kippenvel tot in je oren: 13 bloedspannende podcasts die je niet wilt missen!

Op zoek naar een spannende podcast voor de momenten dat je niet in een bloedstollend boek kunt duiken? Natuurlijk heb je daarvoor luisterboeken, maar er zijn meer mogelijkheden om jouw dagelijkse dosis kippenvel, bloed en afgekloven nagels tot je te nemen!

Zelf luister ik graag podcasts wanneer ik wandel, puzzel of de afwas doe. Die activiteiten combineren met een thriller lezen gaat me lastig af (nat boek, in de sloot wandelen, je kent het wel). Door op die moment een koptelefoon op te zetten, kan ik toch spannende verhalen tot me nemen.

Het heeft even geduurd voor ik ‘om’ was. Podcasts waren al een tijdje hip, ik hoorde zoveel mensen over deze populaire audio-uitzendingen. Toch trok het me niet echt. Daar kan ik me nu niets meer bij voorstellen!

In deze blog geef ik je 13 crimineel goede podcasttips: persoonlijke aanraders voor liefhebbers van thrillers en ijzingwekkende, angstaanjagende verhalen. True crime, moord, doodslag en meer narigheid: je vindt het in onderstaande podcasts.

Kortom: kippenvel tot in je oren!

(Geen idee hoe je een podcast kunt luisteren? Onderaan deze blog vind je een korte uitleg.)

1.     Daders
Moordenaars, ex-TBS’ers, terroristen en zware criminelen praten in deze AVROTROS-podcast openhartig over hun gruweldaden. Hoe kan een man zijn vriendin onthoofden? Hoe is het mogelijk dat een drugscrimineel een rivaal kan liquideren zonder enige wroeging? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven? Kortom: een blik in het brein van mensen die tot het ergste in staat zijn.
Nederlandstalig

2.    De Brand in het Landhuis
De excentrieke miljonair en grootgrondbezitter Ewald Margraff komt in 2003 om het leven door een brand in zijn landhuis in Vught. Na zijn dood verdwijnt zijn vermogen van 160 miljoen en zijn kunstcollectie van 500 schilderijen op mysterieuze wijze. Is het vuur aangestoken? Podcastmaker Simon Heijmans neemt het fascinerende, waargebeurde mysterie onder de loep. Zes afleveringen.
Nederlandstalig

Bij het schrijven van de psychologische thriller Spiegeleffect, heb ik een stukje van de podcastwereld in het boek verwerkt. Simon van den Berg, een van de personages in het boek, is bezig met het opzetten van een podcast rondom een zogeheten cold case. De Brand in het Landhuis is een van de podcasts die me hiertoe geïnspireerd heeft. Dat beide podcastmakers Simon heten, is dan weer puur toeval!

3.    Mathilde’s Mysterie
In 1977 wordt de bekende societydiva Mathilde Willink dood aangetroffen in haar hemelbed. Zelfmoord, is de conclusie van de politie. Maar veel van haar vrienden hebben hier nooit in geloofd. In de zesdelige true crime podcastserie Mathilde’s Mysterie duiken twee journalisten in deze geruchtmakende zaak vol intriges. Is Mathilde’s dood zelfmoord of toch moord? 
Nederlandstalig

4.    Duister de podcast
Luister en huiver. Twee Nederlandse dames, Daphne en Kimberly, nemen je mee in de duistere wereld van true crime en paranormale zaken. Elke aflevering behandelen ze beide een spannend verhaal. Wat gezellig gekwek vooraf, daarna duik je het eerste verhaal in. Op het moment van schrijven verschijnt er elke twee weken een nieuwe aflevering rondom Demonen, Uitzonderlijk Interessante Sterfgevallen, Tragedies e.a. Rottigheid. Een van mijn favo’s!
Nederlandstalig

5.    Let’s Not Meet: A True Horror Podcast
Ontmoetingen die je liever niet overdoet… op zijn zachts gezegd. Vele aflevering vol met allemaal korte spannende verhalen die worden voorgelezen door host Andrew Tate. 
Engelstalig

6.    The Lets Read Podcast
Dezelfde opzet als Let’s Not Meet. Voor mijn gevoel zitten er in deze podcast naar verhouding iets meer paranormale verhalen in dan true crime. De afleveringen zijn gemiddeld twee tot drie uur lang en bevatten twintig tot dertig waargebeurde verhalen. Er staan al vele afleveringen online, dus als deze podcast je aanspreekt, ben je voorlopig zoet. 
Engelstalig 

7.    De moord op Patrick
Op tweede kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar dood gevonden in zijn appartement in Heerlen. Hij is vermoord. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet, maar tot op de dag van vandaag is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost. In deze podcastserie duikt Sanne Boer in het leven van het slachtoffer, op zoek naar antwoorden.
Nederlandstalig

Wat doet het delen van een emotioneel beladen waargebeurd verhaal in een podcast met de nabestaanden? Ik kan me zo voorstellen dat dit nogal heftig is en niet altijd gewenst. In het geval van cold cases kan het feit dat een zaak opnieuw aandacht krijgt er misschien voor zorgen dat er bruikbare informatie boven komt die leidt tot opheldering of zelfs het oplossen van de zaak. Beide kanten komen in Spiegeleffect aan bod: de hoop op gerechtigheid bij de nabestaanden, maar ook de angst van hoofdpersoon Lona waarbij die aandacht om duistere redenen niet gewenst is… 

8.    De Blankenberge Tapes
Drie afleveringen, twee moordzaken en één prille liefde. Dit alles leidt tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in deze misdaadserie-podcast hun kant van het volgende verhaal:

In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend, Robert Josse, is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. 
Nederlandstalig 

9.  Kofferbakmoord
Deze podcast draait rondom de onopgeloste moord op de 31-jarige Ralf Meinema. Zijn lijk werd in 2017 in de kofferbak van zwarte Mercedes gevonden, die in het Sieltjeskanaal terecht gekomen was. Wat was hier gebeurd? Waarom moest Meinema dood, wat was daar de aanleiding voor? Het was zo’n vriendelijke, ruimhartige man. Het is een zaak die de gemoederen in Drenthe nog altijd bezig houdt. Met deze podcast duik je dieper in deze zaak. De vier afleveringen duren ieder zo’n twintig minuten.
Nederlandstalig 

10.  De Gijzeling van Gladbeck
In De Gijzeling van Gladbeck maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland voor een reconstructie van één van de meest roemruchtige bankovervallen ooit. Dat was in het Duitse stadje Gladbeck in 1988. Op de overval volgde een bloedige gijzeling. Welke rol speelden de media in dit spraakmakende gijzeldrama? Zijn er nog onbeantwoorde vragen? Marcel en Roel zoeken hier antwoord op in deze zesdelige serie.
Nederlandstalig

Ik vind het altijd interessant welke rol de media speelt in misdaadverhalen. Ik heb een thriller in mijn hoofd zitten rondom dit thema die ik ooit nog ga uitwerken. In de thriller
Spiegeleffect speelt dit gegeven echter ook al een rol. Welk beeld verschijnt er in de media over een bepaald persoon? Niet iedereen wordt op positieve wijze weggezet, maar achter elk ‘poppetje’ schuilt een mens met gevoelens…

11.  Binnen de muren
Hoe ziet een cel eruit? Wat voor mensen zitten er vast in de gevangenis? Hoe komen gedetineerden hun dagen door? Wat zijn de ongeschreven regels? En hoe vier je je verjaardag binnen de muren? Kortom: hoe is het om in een gevangenis te leven? Verslaggever Marjolein Knol liep een jaar mee in gevangenis Esserheem in het Drentse Veenhuizen. Daar sprak ze verschillende (lang)gestraften en bewaarders en dat resulteerde in deze zevendelige podcastserie. 
Nederlandstalig

12.  De Showbizzmoord
In de true crime podcastserie De Showbizzmoord duiken twee journalisten in de geruchtmakende moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. In zeven afleveringen word je meegenomen in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Bart van der Laar?
Nederlandstalig

13.  Om de as
De podcast van de enige echte Danny Spalletti! De show voor jouw wekelijkse shot bloed, kippenvel en afgekloven nagels! Jij bent op deze plek als eerste op de hoogte van het laatste misdadige nieuws. Verrassend, hard en eerlijk. De podcast met echte schurken, slachtoffers die hun mannetje of vrouwtje staan en agenten die hun vak verstaan. Laat je verrassen, zet al je cellen open en laat Danny Spalletti je hersens kraken. Here we go!
Nederlandstalig

 

Die laatste podcast…

Denk je nu bij podcast nummer 13: zó, die lijkt me interessant / fascinerend / mooi tijdverdrijf? Helaas: Om de as ga je niet vinden in je podcast-app. Wel vind je een uitgeschreven aflevering van deze podcast terug in de psychologische thriller Spiegeleffect!  

Spiegeleffect lezen? Als paperback of als e-book: here you go!

De overige 12 podcasts bestaan gewoon en zijn reuze echt en spannend. Ik ben benieuwd of er een podcast voor je tussen zit! 

Nog nooit een podcast geluisterd en geen idee hoe dat moet?

Download op je mobiel een podcast-app en gebruik de zoekfunctie om podcasts te vinden. Ik gebruik de app Podcast Addict en deze bevalt me uitstekend. Ook kun je op de computer of je tablet een webpagina openen en zoeken op de titel van de podcast. Van de meeste podcasts staan de afleveringen ook op een website en hoef je alleen je geluid aan te zetten en op de play button te klikken. Veel luisterplezier!

Reacties

2 reacties op “Kippenvel tot in je oren: 13 bloedspannende podcasts die je niet wilt missen!”

 1. Jeanne de Ridder avatar
  Jeanne de Ridder

  Ik weet niet hoe ik je podcasts kan beluisteren

  1. Marleen avatar
   Marleen

   Hi Jeanne,
   Dit zijn niet mijn podcasts, maar podcasts die ik je aan kan raden.
   Om te luisteren kun je een podcast-app downloaden op je mobiel en de zoekfunctie gebruiken om de podcasts te vinden. Ik gebruik de app Podcast Addict en deze bevalt me uitstekend. Ook kun je op de computer of je tablet een webpagina openen en zoeken op de titel van de podcast. Van de meeste podcasts staan de afleveringen ook op een website en hoef je alleen je geluid aan te zetten en op de play button te klikken. Veel luisterplezier!
   Groetjes,
   Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *