Meteen naar de inhoud

Moet je voor de promotie van je boek als auteur zelf ook zichtbaar zijn?

Vraag het je schrijfvriendin!

Twee vriendinnen chatten elke maand over schrijversdromen, struggles, successen en andere schrijfzaken.

Marleen Hartog is thrillerschrijfster en werkt momenteel aan haar tweede psychologische thriller: Spiegeleffect. Voor ze haar eerste thriller Skoftig schreef, publiceerde ze drie non-fictieboeken.

Helga Aerssens is expert op het gebied van boekmarketing. Haar eerste boek over boekpromotie is in de maak. Daarnaast schrijft ze verhalen in diverse genres, waarbij voor kinderen schrijven haar favoriet is.


zichtbaar schrijvers chat Marleen Hartog Helga Aerssens 2020

SCHRIJVERS-CHAT

Marleen:
Vind jij het maken van video’s om je werk als schrijver onder de aandacht te brengen belangrijk?

Helga:
Haha, je weet dat ik liever niet op de voorgrond treed. Mezelf zien en horen op video vind ik echt vreselijk!

Toch merk ik dat ik het wel leuk vind om meer van de auteur van een boek te weten. Neem Stephen King die heeft weet ik hoeveel bestsellers geschreven. Ik ben nieuwsgierig naar hoe hij dat gedaan heeft, hoe hij het schrijfproces ervaart, et cetera. Hij heeft er een mooi boek over geschreven: ‘Over leven en schrijven‘.

Jij maakt toch al video’s dus jij gelooft in videomarketing. Toch?

Marleen:
Anno 2020 denk ik dat video’s een belangrijke bijdrage leveren aan je zichtbaarheid. Natuurlijk moet het wel bij je passen en dat weet je pas als je het een tijdje gedaan hebt. Vooral dat laatste deel is belangrijk, want dat je het eng vindt om zichtbaar te zijn, is iets anders dan dat het niet bij je past!

Maar voor we afdwalen: vind je het belangrijk?

Helga:
Voor de promotie van je boek is het zeker goed. Dus als ik meer boeken wil verkopen moet ik er denk ik toch aan gaan geloven. Dat is voor mij een drijfveer.

Marleen:
Iemand maakte ooit een opmerking die me enorm geholpen heeft bij de stap om video’s te gaan publiceren, al was het tegelijkertijd heel confronterend:

‘Je mag dan bovenal kritisch zijn als je jezelf op video ziet, maar al die dingen die je storen, die zien mensen die jou in het echt tegenkomen ook constant!’

Helga:
Nou, dat is nu precies de reden dat ik mezelf niet vastleg op video… Met dat argument trek je mij niet over de streep.

Marleen:
Geloof me: het went echt! Al moet ik toegeven dat ik geen behoefte voel de door mij gemaakte video’s terug te kijken. Dan zie ik namelijk van alles dat niet klopt en wat ik niet leuk aan mezelf vind. (Het ergste is wanneer je een video pauzeert: de meest vreselijke shots komen dan voorbij!) Zolang je dat niet doet, valt het best mee.

Helga:
Ik weet dat persoonlijke groei buiten je comfortzone ligt. Als het spannend is dan groei je ook.

Marleen:
Grappig: jij kletst overal en met iedereen, maar op de voorgrond treden vind je spannend. Ik ben zo introvert als wat, maar met video’s vind ik het prima dat mensen me zien.

Helga:
Misschien ga ik in 2020 wel experimenteren… Ik beloof niets. Ik neem even de tijd om aan het idee te wennen.

Hmm, je hebt me aan het denken gezet…

Marleen:
Ha, dat klinkt top. Ik ben heel benieuwd!

Je kunt ook video’s opnemen om te oefenen, zonder dat je ze publiceert. Al schrijvende denk ik dat dit je niet aanspreekt wegens ‘zonde van je tijd’. Al is het om te oefenen en comfortabel te worden misschien wel fijn, want jou kennende gaan video’s er zeker wel komen.

Waar ik benieuwd naar ben: hoe zie jij, als marketing-expert, de verhouding tussen de zichtbaarheid van het boek zelf en de auteur van het boek?

Ik denk dat mensen het persoonlijke stukje heel belangrijk vinden. Oprechte aandacht. Maar uiteindelijk gaat het om het boek, men wil immers een goed boek lezen.

Helga:
Als schrijver kun je je, in deze tijd van online marketing, niet meer verschuilen achter je boek. Je kunt niet alleen maar op verschillende plekken en in verschillende vormen roepen: ‘Koop mijn boek!’.

De lezer kan zoveel verschillende redenen hebben om je boek te kopen, naast een mooie omslag en een goede flaptekst. Het is leuk om te weten hoe een verhaal ontstaan is, waar de inspiratie van het boek vandaan kwam en bijvoorbeeld hoe het schrijfproces is verlopen.

Niet iedere schrijver komt aan tafel bij een talkshow op primetime, dus moet je toch op jouw manier je eigen verhaal vertellen en video is daar een medium voor. Je leeft, eet, slaapt, droomt van het boek als je dat aan het schrijven bent, dus niemand kent het verhaal erachter en eromheen beter dan jij. Als je erover vertelt of schrijft dan zal het enthousiasme ervan afspatten en dat triggert mensen om je in de gaten te houden. Zolang jij het leuk vindt om te doen en er energie van krijgt, zou ik zeker zoveel van het schrijfproces delen.

Marleen:
Wat je doet moet je inderdaad energie geven, maar ook de lezers! Het moet voor hem of haar interessant zijn wat je als schrijver te bieden hebt. Daar kun je met je marketing heel veel aan doen, zelfs bij een minder goed geschreven boek. Alleen is het boek wel waar het uiteindelijk om gaat. Als de lezer je boek niets vindt, haakt hij af, en terecht. Kun je nog zo veel video’s maken, die lezer ben je dan al kwijt.

Tuurlijk, je schrijft niet voor iedereen en het is dus logisch dat je werk niet iedereen aanspreekt, maar met een boek dat door de lezers gewaardeerd wordt – en dan bedoel ik meer mensen dan je moeder, de buurvrouw en de parkiet van de buurvrouw – kom je sneller verder.

Ik heb nu dan ook iets bedacht om thrillerliefhebbers die Skoftig nog niet gelezen hebben, kennis te laten maken met mijn schrijfstijl. Want aanbod is er in overvloed, maar ook de tijd van thrillerlezers is kostbaar. Wel lekker als je voor aanschaf van een eerste boek van een bepaalde auteur al weet of de stijl je aanspreekt.

Helga:
Je maakt me nieuwsgierig. Je schrijft dat je iets hebt bedacht, maar je zegt niet wat. Wat is het?

Marleen:
Geen video in ieder geval, haha. Alhoewel… vorige week zou ik mijn televisiedebuut beleven (in NH), maar door een omgegooide programmering wegens het Coronavirus is dat nog even uitgesteld. 

Het is natuurlijk iets om te lezen.

Helga:
Je weet de spanning wel op te bouwen. Je bent zeker thrillerschrijfster… 😁

Marleen:
Ha, grapjurk.

Ik heb een aantal mini-thrillers geschreven die ik gratis deel. De eerste, ‘Het Slachthuis , kun je sinds deze week direct downloaden!
 
Vul je e-mailadres in, dan komt het ebook direct je kant op: 

1 reactie op “Moet je voor de promotie van je boek als auteur zelf ook zichtbaar zijn?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *