Meteen naar de inhoud

Versimpel je leven, Sjoukje van de Kolk - Boekreview in 7 gedachten

Het boek ‘Versimpel je leven’ is zo’n boek dat ik al jaren in mijn bezit heb. Het leek me een boek speciaal voor mij geschreven. Toch had ik het al die jaren nooit opgepakt. Waarom? Goede vraag. Ik heb geen antwoord voor je.

Het boek overleefde alle minimaliseerrondes. De laatste keer besloot ik mijn stapel nog-te-lezen-boeken eens drastisch aan te pakken. Ik was het zo zat, al die mogelijk geweldige boeken waar ik niets mee deed, behalve af en toe afstoffen. Ik besloot: of ik deed een ongelezen boek weg, of ik ging het lezen. De stapel die het overleefde – zo’n 15 stuks – ben ik nu aan het weglezen. Ik wissel af met bibliotheekboeken, maar de stapel slinkt gestaag. En zo kwam het dat ik ein-de-lijk ‘Versimpel je leven’ verslond. Zoals de schrijfster opmerkt: een ‘survivalgids’ voor het overvolle leven in de 21e eeuw.

7 van mijn gedachten uit ‘Versimpel je leven’:

1. Ik heb de laatste jaren heel wat boeken over minimaliseren gelezen, maar hierbij lag de nadruk vaak op spullen. In dit boek is het thema veel breder getrokken. Versimpel je huis, je gezin & opvoeding, je relaties & de liefde, je werk en – last but not least – jezelf. Fijn!

2. Het boek is een afwisseling van stukken tekst, lijstjes met praktische tips, artikelen en interviews.Dit maakt het tot een gevarieerd boek. Er worden thema’s aangesneden die me enorm bezighouden en waarover ik in sommige gevallen graag meer had willen lezen, meer de diepte in. Dat kan, alleen niet in dit boek. Het enige nadeel hiervan vind ik dat, doordat de inhoud stof tot nadenken geeft, het me juist veel prikkels oplevert. Ha, dat was nu juist níet de bedoeling van dit boek! Nu had ik ervoor kunnen kiezen het boek niet in een week tot me te nemen, maar het als een echte survivalgids kunnen gebruiken door alleen iets tot me te nemen waar ik op dat moment echt behoefte aan heb, alleen liep het leven anders.

3. Wabi sabi. Het klinkt goed en het klinkt Japans. Wabi sabi is een uit Japan afkomstige levensfilosofie die je in aanraking brengt met de schoonheid van het vergankelijke en onvolmaakte. En die je helpt je daarmee te verzoenen. Wabi sabi ontbreekt in een leven vol verplichtingen.

“Wabi sabi aanvaardt de verandering, het verval en de eindigheid. Het gaat natuurlijke processen niet in de weg staan.”

Bij wabi sabi gaat het niet om het resultaat, maar om het proces. Ik kende deze woorden nog niet, maar ik word alleen al rustig van het steeds weer uitspreken van deze twee woorden.

4. Wist je dat er twee soorten kiezers bestaan? Maximaliseerders en tevredenheidsstrevers (satisficers). Deze eerste streeft het allerbeste na en verwacht het hoogst haalbare te bereiken. Daarom wil een maximaliseerder alle mogelijkheden kennen en onderzoeken voordat hij een beslissing neemt. Herkenbaar? Ontdek welke van de twee jij bent en laat de verschillen zien, wat inzicht geeft in de keuzes die je maakt in je leven.

5. “En juist daardoor trekken we het soms niet meer. Want verantwoordelijk zijn voor je eigen succes legt een grote druk op je. Je moet de juiste keuzes maken, je moet verschrikkelijk je best doen om ‘erbij’ te horen. Vooral vrouwen tobben. Zitten ze eindelijk in de positie dat ze alles kunnen – moeder zijn, carrièrevrouw, echtgenote, spil van het gezin, toeverlaat voor vriendinnen en wat al niet meer -, worden ze er alleen maar moe van. Geen wonder dat vrouwen zo massaal naar de antidepressiva grijpen. Niet omdat ze depressief zijn, maar omdat ze de eisen van het moderne leven gewoon niet meer aankunnen. Het niet meer bolwerken: de verantwoordelijkheid voor het laten slagen van de opvoeding, relatie, huis, gezin, carrière, familie, vrije tijd en sociaal leven. En het al helemaal niet voor elkaar krijgen om daarbij ook nog voortdurend de vrolijkheid en het optimisme uit te stralen die d norm zijn in een samenleving waarin ‘verbetering’ en ‘vooruitgang’ centraal staan.”

6. Zomaar een praktische tip uit het boek:
Begin je dag met een ‘citroen’. Kies het klusje waar je het minst zin in hebt en start je dag daarmee. Heb je dat klusje eenmaal uit de weg, dan voelt de rest van de dag een stuk beter.

7. Ondanks de vele inspiratieprikkels mist het boek zijn uitwerking niet. We maken het leven voor onszelf (en soms ook voor anderen) veelal zo ingewikkeld. Onze gedachten nemen zo vaak een loopje met ons, we denken dat we van alles moeten en we willen alle ballen hooghouden. Het kan vaak zoveel simpeler. Eigenlijk hoef je helemaal niets. Dit boek laat je zien hoe je dit in de praktijk brengt. Het stelt gerust en geeft hoop. Toestemming, zelfs. Niet dat je dat nodig heb, absoluut niet, maar je weet: wanneer die gekke gedachtekronkels eens bovendrijven, dan heb je dit achter de hand… (Want ik ben vast niet de enige weirdo die het leven af en toe niet snapt, gestrest is of in gevecht met haar hormonen.)

Dit boek mag blijven, en als mijn gedachten weer eens een loopje met me nemen, dan lees ik een stukje uit dit boek, passend bij wat ik op dat moment nodig heb.

‘Versimpelen door een luie ouder te worden.’ 
‘Afkicken van je werk in zes stappen.’ 
‘Versimpelen op hopeloze dagen.’ 
‘Als de rijst op is, maak dan je kom schoon.’

Klinkt geruststellend, toch?

Versimpel je leven van Sjoukje van Kolk lezen?

SPREID HET WOORD!

14 reacties op “Versimpel je leven, Sjoukje van de Kolk – Boekreview in 7 gedachten”

    1. Tip: begin met 1 bladzijde per dag. Als je dan door wil lezen, prima. Zo niet, ook goed. Wanneer ik te lang weinig lees, dan voelt het op een of andere manier lastig om weer te beginnen, ondanks dat ik weet hoe verslavend fijn ik lezen vind. Op deze manier kom je er weer makkelijk in.

  1. Interessant. Zo heb ik inderdaad ook boeken die ik nooit heb gelezen en waarschijnlijk niet meer ga lezen. Het wordt tijd om mijn book life te versimpelen (tegenwoordig gaat mijn voorkeur uit naar audioboks en ebooks.

    1. Ja, goed om ze dan weg te doen, dan maak je iemand anders ook weer blij. En jou geeft het een opgeruimd gevoel, want nu wordt je toch steeds met die boeken geconfronteerd. ‘Pak mij, ga mij nu toch eens lezen!’

  2. goeie tips allemaal, maar ik denk soms toch wel wat moeilijker toe te passen dan het te lezen. Gewoon eerst beginnen aan het geen je niet wilt doen is natuurlijk wel beter, want dan heb je het maar af en hoef je er niet de hele dag tegenaan te hikken.

    1. Het ‘doen’ is inderdaad uitdagender dan alleen maar lezen en tot je nemen. Maar als je dit eenmaal doet, en dat hoeft maar een klein stapje te zijn, dan ben je in beweging. En natuurlijk moet je niet alles tegelijkertijd willen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *