Meteen naar de inhoud

Thriller ‘en ze was’ van Alison Gaylin - 7 gedachten over dit boek

Ik was op zoek naar een bepaald boek in de bibliotheek toen ik op ‘en ze was’ stuitte. De tekst aan de onderkant van de omslag triggerde me: Het meisje verdween spoorloos, net als haar zus. De flaptekst gaf me het laatste zetje. Ondanks dat ik van plan was mezelf aan mijn geplande leeslijstje te houden, mocht dit boek mee op vakantie.

Het verhaal in een zin samengevat:
Een specialiste in het opsporen van vermiste personen wordt ingehuurd door een man wiens vrouw is verdwenen in dezelfde woonplaats waar elf jaar eerder een 6-jarig meisje spoorloos verdween.

1. Origineel hoofdpersonage

Hoofdpersonage Brenna Spector is een interessant en origineel karakter. Hoe fijn. Ze heeft een zeldzame (bestaande!) neurologische afwijking, hyperthymesia. Een zogezegd volmaakt autobiografisch geheugen. Brenna heeft het vermogen om elke willekeurige dag uit haar leven op te roepen en opnieuw te beleven, met al haar zintuigen.

2. Liefde voor vermissingen wordt beloond

Vermissingen. Ik ben er dol op. De flaptekst beloofd me minimaal drie vermissingen. Kassa. Ik word niet teleurgesteld. Brenna is specialiste in het opsporen van vermiste personen, dus wat dat betreft zit je als liefhebber van vermissingsverhalen sowieso goed.

3. Dubbelzinnig

Het meisje verdween spoorloos net als haar zus. Deze zin had ik opgevat als dat twee zussen, mogelijk los van elkaar, verdwenen. Wat wordt bedoeld is dat er een meisje is verdwenen, en dat de zus van de hoofdpersoon is verdwenen.

4. Veel flashbacks

Brenna’s stoornis maakt dat er veel korte flashbacks in het verhaal verweven zitten. Deze flashbacks droegen bij aan het verhaal en aan het neerzetten en begrijpen van het karakter van de hoofdpersoon.

5. Puzzelstukjes

Thrillers waarbij je na drie pagina’s al ruikt hoe het plot in elkaar zit, stellen meestal teleur. Zeker wanneer je al lezende hoopt dat de schrijver nog met minimaal één verrassende wending komt, maar dit niet gebeurt.

In dit boek zitten zoveel elementen (en namen), dat het een ware puzzel is om erachter te komen hoe het in elkaar steekt. Er waren een paar momenten dat ik vermoedde welke kant het verhaal op ging en waarbij ik gelijk had. Deze vermoedens werden al vrij snel na het ontdekken ingelost. Omdat er in het verhaal inmiddels alweer nieuwe nieuwsgierigmakende ontwikkelingen hadden plaatsgevonden, stoorde dit me niet. De oplossing van het grootste puzzelstuk had ik niet geraden.

Ik ben een ervaren lezer en heb dit boek in een paar dagen uitgelezen. Toch moest ik qua namen soms even zoeken. Niet op een storende manier, want dit vele malen liever dan dat er niets te puzzelen valt.

6. Losse eindjes

Het boek bevat losse eindjes. Hier houd ik niet zo van, maar in dit geval maakte het dat ik hoopte dat er een vervolg geschreven zou zijn. Ik zocht dit pas na het boek gelezen te hebben op, en was blij verrast dat er nog twee boeken zijn verschenen over hoofdpersonage Brenna Spector. En nog blijer dat ik was begonnen in deel 1.

7. Buiten het verhaal om

De titel vond ik passen bij het verhaal. Mooi detail dat deze zonder hoofdletter geschreven is. De omslag vond ik een dertien in een dozijn thrilleromslag: donkere achtergrond met een meisje dat het duister inloopt. Past bij het verhaal, maar ik had dit boek niet opgepakt als de tekstregel tekst aan de onderkant me niet getriggerd had.

Fragment uit 'en ze was'

Gayle gaapte Morasco aan. ‘Wat mankeert haar?’
Hij haalde zijn schouders op. ‘Ze heeft een goed geheugen.’
‘Maar een jaar daarvoor had je Carol Wentz verteld dat Lydia een verhouding met haar man had.’
‘Dat heb ik niet…’
‘Ik zal jou eens iets zeggen, Gayle. Als er één ding is wat ik zeker weet, is dat de tijd niks wegpoetst.’
‘En wat mag dat dan wel betekeken?’
‘Dat betekent dat als je een leugen vertelt, het na vijf, tien of twintig jaar een nog net zo grote leugen is als op de dag dat je die hebt verteld.’
‘Ik heb geen leugens verteld.’
‘Je maakt een fout, je kwetst iemand en je denkt: nou, de tijd zal de wonden wel helen. De mensen vergeten het en dan is het alsof het nooit is gebeurd. Waar of niet?’ Brenna zei het tandenknarsend, want ze begon steeds bozer te worden. ‘Maar het is wel degelijk gebeurd. De hele wereld kan het vergeten zijn, maar dat verandert niks  aan het feit dat jij twaalf jaar geleden een smerige, kwaadaardige leugen hebt verteld.’

Toevoeging

Inmiddels heb ik deel 2 ‘in het donker’ en deel 3 ‘blijf bij me’ ook gelezen. Hoewel ze los van elkaar te lezen zijn, vond ik het middelste deel van de trilogie vooral een opstap naar het laatste deel. Deel 3 sloot nagenoeg naadloos aan op het vorige deel en deze heb ik verslonden. Zo spannend!

Auteur: Alison Gaylin
Oorspronkelijke titel: And she was
Eerste uitgave: 2012
ISBN: 9789022566442
Uitgever: De Boekerij

SPREID HET WOORD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *