Meteen naar de inhoud

Thriller Skoftig winnaar van publieksprijzen bij The Indie Awards?!

  Vraag het je schrijfvriendin!

  Twee vriendinnen chatten elke maand over schrijversdromen, struggles, successen en andere schrijfzaken.

  Marleen Hartog is thrillerschrijfster en werkt momenteel aan haar tweede psychologische thriller: Spiegeleffect. Voor ze haar eerste thriller Skoftig schreef, publiceerde ze drie non-fictieboeken.

  Helga Aerssens is expert op het gebied van boekmarketing. Haar eerste boek over boekpromotie is in de maak. Daarnaast schrijft ze verhalen in diverse genres, waarbij voor kinderen schrijven haar favoriet is.


  zichtbaar schrijvers chat Marleen Hartog Helga Aerssens 2020

  SCHRIJVERS-CHAT

  Marleen:
  Wat is op dit moment jouw grootste ambitie als auteur?

  Helga:
  In 2020 wil ik mijn eerste zelfgeschreven boek in handen houden. Er staan al twee verhalenbundels in mijn boekenkast met daarin een door mij geschreven verhaal. Superleuk en zonder die andere schrijvers had ik geen boek gehad met mijn naam op de cover, maar een boek dat ik alleen heb geschreven, is toch anders. Dat zul jij wel snappen. Jij hebt die ervaring al gehad met Skoftig en je non-fictie boeken. Wat zijn jouw plannen in 2020?

  Marleen:
  Een mooie volgende stap voor jou!
  Dit jaar verschijnt mijn nieuwe thriller Spiegeleffect. Ook zal ik alvast de basis leggen voor thriller nummer 3, en wellicht zelfs voor het megaproject dat daarna komt! (Daar kan ik je helaas nog niets over vertellen…)

  Helga:
  Je maakt me wel nieuwsgierig. 🙂
  Je hebt dus echt een plan? Een plan dat verder reikt dan komend jaar? Wat is jouw grote ambitie als auteur? 

  Marleen:
  Mijn grootste persoonlijke doel is dat ik voldoende inkomsten haal uit de verkoop van mijn boeken, waardoor ik met mijn gezin plaatsonafhankelijk kan leven en dus niet gebonden ben aan een vaste woonplaats. Om dat voor elkaar te krijgen als auteur is het noodzakelijk om een lange termijnplan te hebben, zodat je stap voor stap hier naartoe kunt werken.

  Helga:
  Ik weet dat je in december de shortlist hebt gehaald op Thrillzone.nl voor de Juryprijs Beste Nederlandstalige Thriller 2019. Met je eerste thriller sta je meteen tussen de grote namen. Echt goed! Ik zag dat je ook voor The Indie Awards genomineerd bent. Gefeliciteerd!

  Hoe belangrijk zijn die nominaties voor jou?  

  Marleen:
  Nominaties en prijzen vormen een waardevolle bijdrage in het toewerken naar mijn doelen. Die geven mijn energie echt een boost. Mijn belangrijkste doel naar lezers toe is dat ik hen een (ont)spannende en verrassende leeservaring wil geven. Prijzen zijn geweldig, maar geen doel op zich. Uiteindelijk is de waardering van de lezer echt het belangrijkste! Als een prijs daarbij helpt is dat meegenomen, maar zo’n doel kan ook op andere manieren worden bereikt.

  Ik moet wel zeggen dat ik me met de nominaties zeer vereerd voel…  🙂  Het is een heerlijk extraatje. Bij Thrillzone.nl stond ik in eerste instantie alleen op de longlist. Ik had al niet verwacht daarop te komen, dus de verrassing dat ik ook de shortlist had gehaald, was enorm. En ja, toen wilde ik ook winnen. Net als nu bij The Indie Awards.

  Helga:
  Het is goed dat je je boek in eigen beheer hebt uitgegeven, anders zou je niet eens in aanmerking komen voor The Indie Awards. 🙂

  Marleen:
  Klopt. Het zijn prijzen voor auteurs die niet aangesloten zijn bij een uitgeverij. Aan zelf uitgeven hangt nog best een negatieve lading, vind ik. Eerlijk? Dat snap ik. De kwaliteit is niet altijd even professioneel en hoe vaker dit gebeurt, hoe schadelijker het is voor het imago van deze manier van uitgeven.

  Daarom is het mooi dat een initiatief als The Indie Awards in het leven is geroepen. Het stimuleert auteurs wellicht om een verschil te maken, en de boeken die het verschil maken kunnen daarvoor beloond worden!

  Fijn, want zelf uitgeven biedt zoveel mogelijkheden en kansen. De voordelen wegen voor mij inmiddels veel zwaarder dan de nadelen.

  Helga:
  Je antwoord roept vragen op: 

  Maakt de mogelijkheid op het winnen van een prijs echt het verschil in de kwaliteit van het boek dat je publiceert?

  Is het winnen van de prijs voor jou de bevestiging dat je verschil hebt gemaakt?

  Marleen:
  Nee, het zicht op een prijs is geen directe reden om de kwaliteit van je boek te verbeteren. Voor mij is het logisch om sowieso te streven naar de beste kwaliteit die je als schrijver te bieden hebt! Dat hoeft geen ‘perfect’ boek te zijn, maar je moet wel kunnen zeggen dat je er alles aan gedaan hebt om het beste te geven dat op dat moment in je zit. Tenminste, als je, zoals ik, iets wil opbouwen.

  Lezers hebben bepaalde basisverwachtingen van een boek en daar moet je wel aan kunnen voldoen!

  Er zijn meerdere auteurs die zonder uitgeverij werken en boeken leveren die voldoen aan de basisverwachtingen die je als lezer mag hebben.(Dat staat dus los van het feit of zo’n boek jouw smaak is.

  Echter zijn er ook veel zelf uitgegeven boeken die daar niet aan voldoen. Begrijp me niet verkeerd: dat is niet per se slecht. Het is maar net wat je doel is met het boek. Lang niet iedere schrijver heeft de wens een groot publiek te bereiken. (Of wel de wens, maar hij is niet bereid de acties die daarbij horen te nemen.) De naam zegt het al: bij een publieksprijs zit er een behoefte publiek te willen bereiken.

  In zekere zin vind ik het winnen van een prijs dus wel een bevestiging geven. Het zijn bij publieksprijzen immers de lezers zelf die bepalen. En ja, je werft stemmen in eigen netwerk. Dat kan een vertekend beeld geven. Maar dat is uiteindelijk altijd het geval. Bij juryprijzen is de voorkeur van de juryleden immers doorslaggevend. Met dit soort dingen ben je altijd afhankelijk van anderen. In dit geval van lezers.

  PS Oeps, voor een chat worden de berichten zo wel erg lang… Maar ja, ik ben nu eenmaal dol op schrijven! 🙂

  Helga:
  Haha! Je verhaal is wel helder. Als je nog eens stemmen nodig hebt, de mijne heb je bij deze! 

  Mag ik jouw stem ook?

  Heb je Skoftig gelezen? 

  Of vind je de cover fantastisch?

  Skoftig is genomineerd voor 2 awards!

  Er kan gestemd worden voor de publieksprijzen:

  Beste boek’ en ‘Mooiste cover’.

  Je begrijpt: je zou me een groot plezier doen door te stemmen. 🙂

  Dit kan tot eind februari 2020.

  Veel dank!

   

  UPDATE:

  Skoftig heeft de shortlist gehaald voor ‘Mooiste Cover 2019’ en behoort tot de laatste drie!

  Dank voor alle stemmen!

  Op 18 april 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt.

  Skoftig Marleen Hartog Thriller Boek

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *