Meteen naar de inhoud

Je hart volgen, een zeer persoonlijk overzicht en waarom ik stop met de verkoop van mijn boeken

Deze blog is het vervolg op de blog ‘Over jouw waarde en ontdekken hoe je bij de volgende letter komt’.

In dit stuk vertelde ik dat ik vastliep in mijn werk. Ik wil naar punt ‘Z’, maar bleef ergens halverwege het alfabet hangen en zag niet waarom dit gebeurde. Het inzicht dat naar mijn oplossing leidde ontdekte ik pas toen ik een simpele maar geniale oefening deed, waarbij ik mijn leven opdeelde in bepaalde fases en kort noteerde wat me die periode bezighield en wat me dat aan waarde heeft opgeleverd.

Door dit te doen werd het voor mij in een oogopslag duidelijk hoe ik die waardes heb ingezet in de fases die volgden. En nog belangrijker: ik zag ook dat ik aan bepaalde dingen blijf vasthouden, terwijl dit zijn waarde voor mij al lang heeft geleverd! Op zich niet gek: wat je in een bepaalde periode deed – en het resultaat daarvan – kan nog steeds enorm waardevol zijn.

Alleen wanneer hieraan vasthouden je belemmert om je volgende stap te zetten, dan is het tijd om los te laten…

Ik sloot de blog waaraan ik hierboven refereer af met de vraag of je het interessant zou vinden mijn uitwerking van deze oefening te zien. Daarop kreeg ik diverse enthousiaste reacties (heel leuk). Onderstaande heb ik snel en intuïtief geschreven, tegelijkertijd is het een zeer persoonlijk inkijkje. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

MIJN LEVERAGEPLAATJE UITGEWERKT

Kind 
Wat deed ik graag? Creatief bezig zijn. Legowerken bouwen. Verhalen bedenken. Fantasiespel. Spelletjes verzinnen en organiseren voor kinderen in de buurt. Opstellen schrijven. Heel veel lezen, vooral spannende verhalen; ik woonde in de bibliotheek en De Griezelbus was mijn lievelings. 

Grafisch Lyceum
Creatieve ontwikkeling. Zien en ervaren dat de wereld ‘groter’ is, dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. Leren vormgeven. Basis websites bouwen. Styling. Interesse in ondernemen, voor mezelf beginnen. Ondernemers volgen op het gebied van affiliatemarketing/online ondernemen. 

Stage fotostudio
Zelfstandig werken, voorkeur voor klein team/zelfstandig werken. Hield daar geregeld de zaak draaiende wanneer mijn baas in het buitenland zat. Meegeholpen bij het ontwerpen en uitgeven van fotoboeken + bestellingen verwerken. 

Au pair 
Reisdrang omgezet in actie, een jaar naar Engeland . Onafhankelijk zijn. In staat geweest helemaal alleen, zonder iemand te kennen, in een onbekend land waarvan ik de taal totaal niet sprak, een fijn leven op te bouwen. Zelfstandigheid. Kansen grijpen: meegeholpen in bedrijf hostmom, in de praktijk geleerd om websites te bouwen, Corey Rudl-cursus, marketing. Zomer doorgebracht in Californië. Kunst van volledig in het nu leven mogen ervaren. 

Terug in NL 
Voor mezelf begonnen. Uitvoering volgens het plaatje hoe ik dacht dat het hoorde. Gezien dat het makkelijker was websites te bouwen – toen net opkomend voor klein bedrijven en zelfstandigen. Daarop ingespeeld. Ervaren dat ik als zelfstandige mijn eigen geld kan verdienen. 

Baan in kledingzaak 
Parttime baan, die door omstandigheden resulteerde in fulltime werken, dit naast eigen bedrijf, want: ‘zekerheid’ inkomen en te weinig vertrouwen in mijn eigen kunnen. Op pijnlijke wijze het resultaat mogen ervaren van niet mijn hart volgen en luisteren naar de (verwachtingen) van anderen. Daardoor belangrijke dingen ontdekt over wie ik ben en wat ik wel en niet wil in mijn leven. Wel: zelfstandig zijn en een uitlaatklep hebben voor mijn creatieve drang. Dit op mijn eigen manier, een manier die bij míj past, ook al is dat anders dan ‘de rest’. 

Baan voor online nieuwsportaal 
Deels voor baas werken, deels zelfstandig, betekende in de praktijk meer aandacht en focus voor de baan in loondienst, terwijl andersom het plan was. Geleerd op het gebied van keuzes maken, werk- versus privébalans, bedrijfsvoering/groei upcoming bedrijf. Met een paar mensen samenwerken vind ik fijn, geen grote groepen. Hoe groter het bedrijf groeide, hoe minder directe lijnen, wat zorgde voor meer overleg/vergaderingen, waardoor ik mijn werk steeds minder leuk vond. In die periode wist ik het zeker: mijn hart ligt bij het schrijven. Hier wilde ik echt iets mee doen (in plaats van dat alleen maar te roepen). Kansen gepakt bij deze baan. Van online agendavuller opgeklommen naar advertorialschrijver, jaar lang wekelijkse column op de site, interviews en achtergrondartikelen schrijven voor een papieren krant die het bedrijf ook uitgaf. 

Krant in Tilburg 
Vrijwilligerswerk: paginagrote artikels schrijven voor de krant, veel mensen mogen interviewen. 

Zelfstandige/Miss Creative: 
Besloten te stoppen met het bouwen van websites. Jaar uitgetrokken om mijn eerste thriller te schrijven (Skoftig) en zo mijn schrijfdroom waar te maken. Liep anders door zwangerschap, met als resultaat (naast een baby!) het boek ‘Geboren met een schisis’. 

Boek ‘Geboren met een schisis’ 
Lang proces, wel doorgezet! Mijn marketingkennis en mijn interesse hiervoor omgezet in actie. Meer gaan ondernemen. Veel ervaring opgedaan qua uitgeven in eigen beheer. Succesvolle website opgezet. Vanuit het niets naar groot platform met veel bezoekers gebouwd. Heel veel mensen leren kennen, veel verbinding. Focus speelde hierbij grote rol: al mijn aandacht met betrekking tot werk ging naar dit project. De schisismarkt in Nederland is echter te klein voor groei naar volwaardig inkomen (mijn overtuiging). 

Vereniging BOSK 
Vrijwilligerswerk. Veel geleerd op het gebied van samenwerken en aansturen. Opgewerkt naar rol van coördinator van het ervaringsteam schisis. In die rol 3 landelijke dagen georganiseerd (gemiddeld 150 mensen per dag). Geoefend met spreken in openbaar. 

Boek ‘Uit de goot’ 
Interviewen. Mijn tweede boek; laten zien dat ik het nog een keer kan, ik kan boekEN schrijven. Ook getoond dat ik het in me heb om niet alleen mijn eigen ervaringsverhaal in boekvorm te gieten, maar ook dat van een ander. Vanaf de zijlijn ervaren hoe het is om een boek via een uitgeverij uit te geven, wat me duidelijkheid heeft gegeven in wat ik zelf wil. 

Schrijfatelier 
Mensen ontmoet die de liefde voor schrijven delen. Gelijkgestemden. Schrijfcoaching kunnen oefenen. Mijn eigen rol in een groep kunnen ontwikkelen. Hoe werkt dit voor mij het beste? 

Boek ‘Anders wonen’ 
Interviewbundel. Veel samenwerken. Mooie mensen mogen ontmoeten. Boek is volledig vanuit flow ontstaan. Ingesprongen op een trend, al heeft het boek uiteindelijk de meeste invloed gehad op stappen die ik (we) in mijn privéleven heb genomen = droomwoonplek gevonden en verhuisd, ondanks dat dit onmogelijk leek. Doorzettingsvermogen. Uiteindelijk ook weer het verlangen naar een 100% eigen boek. 

Boek ‘Skoftig’
Heeft als een rode draad tussen al mijn vorige boeken gelopen. Altijd verlangend die thriller af te maken. Een groot deel van de eerste versie is in Spanje geschreven. (Maand in het buitenland gewerkt. Focus.) Na lang gedacht te hebben dit boek via een reguliere uitgeverij te willen uitgeven, nu overtuigd dat in eigen beheer (ondernemen, zelf beslissen) het allerbeste bij mij past. Overtuigd dat ik dit kan, dat ik alles wat ik tot nu toe geleerd om kan zetten in een grote stap richting mijn uiteindelijke doel. Besloten het uitbrengen boek nog een jaar uit te stellen, zodat ik er alles uit kan halen om dit het beste boek dat maken dat in mijn vermogen ligt + beste marketingplan + uitvoering. Mijn debuut als fictieschrijver. Van daaruit verder bouwen naar de volgende stap.

CONCLUSIE

Sommige waardes die ik uit de hierboven beschreven fases heb gehaald zijn direct duidelijk. (Voor mezelf heb ik dit overigens verder uitgediept, een uitgewerkt voorbeeld lees je in het vorige artikel.) Mijn liefde voor het schrijven komt goed naar voren, met een grote voorkeur voor thrillers. Dat zat er van jongs af al in. Mijn creatieve ontwikkeling. Verhalen van anderen naar buiten willen brengen; steeds komt het interviewen weer op mijn pad. Mijn voorkeur voor zelfstandigheid, en soms ook verlangend naar oprechte verbinding. Rode draden, die ik steeds verder ont-wikkel. 

Gebrek aan focus?

Die thriller zou mijn eerste boek worden, maar het liep anders. Was het een gebrek aan focus of ‘moesten’ deze boeken eerst geschreven worden voordat ik klaar was voor fictie? Ik denk het laatste, al besef ik dat dit voor mij natuurlijk de meest fijne conclusie is! 😉 

Toch: als ik kijk naar de waarde die het schrijven en uitgeven van deze boeken mij gebracht heeft, dan kan ik er niet omheen dat deze projecten mij heel veel kennis, ervaring, wijsheid en ander moois hebben opgeleverd.

De projecten die ik nooit heb afgemaakt

Maar laat ik het gebrek aan focus niet negeren! Ik weet dat dit mijn valkuil is. Of eigenlijk: te veel meegaan in mijn ongeremde stroom van ideeën. Ik heb namelijk aan nog meer projecten gewerkt. Kleine succesvolle projecten, maar vooral veel grote en kleine projecten die niet (goed) van de grond zijn gekomen. Online activiteiten, blogs, vele geschreven woorden die zouden uitgroeien tot boeken, et cetera. Het is niet dat mijn plannen niet goed waren; telkens was het mijn gebrek aan focus. Ik deed van alles, waardoor niets met al wat ik in me heb.

Dit zie ik duidelijk terug bij mijn schisisproject. Toen ik hiermee begon, was dit het enige project waarmee ik me bezighield, en dat zag ik terug in het resultaat. De groei en potentie waren enorm! Op een bepaald moment ervoer ik een inkomstenplafond. Ideeën voor schisisgerelateerde producten had ik in overvloed, maar de Nederlandse doelgroep is klein. Ik moest er iets naast gaan doen.

Dat iets werd steeds iets meer. 

Alles kwam erbij, niets ging eraf. 

De boeken mogen dan geschreven zijn, maar deze onder de aandacht brengen en blijven brengen, dat is een ander verhaal. Dat kost tijd en energie. Mijn boeken zijn waardevol, het is dus zonde om hier niets mee te doen, zo redeneerde ik. Maar hoe lang blijf ik dit doen? Wie zegt er tegen mij: nu heb je met dit project precies genoeg waarde aan anderen geleverd en is het klaar? Tegelijkertijd is er dat stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt: je levert niet genoeg waarde, want doordat je je aandacht verdeelt, geef je je nergens de 100% voor die je wil geven en waarvan je weet dat je het in je hebt. 

Blij

Tussen het schrijven en uitgeven van deze boeken door ben ik achter de schermen altijd bezig geweest met Skoftig. Ik wist na mijn derde boek dat dit hoe dan ook mijn volgende boek zou worden. Ik wil dit verhaal zo graag met de wereld delen! Elke keer wanneer ik hiermee bezig ben, maakt het me zo blij.

Toch ben ik er niet zoveel mee bezig als ik zou willen. Ik stopte met mijn vrijwilligerswerk. Ik stopte met vele halve projecten. Ik wil namelijk wél veel met Skoftig bezig zijn! Maar het was niet genoeg. De promotie van mijn voltooide boeken vroegen immers ook om aandacht. En ook dat ene project, dat al zolang door mijn aderen sluimert, maar wat alleen offline zo nu en dan zichtbaar is…

Hier, op dit punt, toen ik het echt niet meer wist, schreef ik mijn leverageplaatje. Het hefboomeffect. De ene fase maakt je klaar om naar de volgende fase door te stromen. Alles fases zijn nodig geweest om te komen waar ik nu ben. Het is nu aan mij om te zeggen dat het klaar is.

Bij deze. Alsjeblieft. 

Eind dit jaar stop ik met het verkopen van de boeken ‘Anders Wonen’ en ‘Geboren met een schisis’. Ik stop met het beheren en vernieuwen van de platforms behorende bij dit laatste boek. (Mijn 2e boek heb ik in opdracht geschreven, qua promotie heb ik me daarvan afzijdig gehouden. Ik ervoer toen al het probleem dat ik niet wist hoe ik dit er ook nog ‘goed’ bij kon doen, daarom heb ik dit aan de andere betrokken partijen over gelaten.) 

Moeilijk? Ja. Pijnlijk? Absoluut! Maar de opluchting na het doorhakken van de grootste knoop, is enorm. Dit klopt. De enige manier om mijn volgende stap te zetten is door mezelf los te maken en  toestemming te geven. 

Mijn hart volgen. Fictie, thrillers, boeken schrijven. Het echte leven léven, mijn eigen weg kiezen, mensen inspireren.

Thrillers schrijven!

Eerst Skoftig. Daarna meer bloedstollende fictie. Dit is wat ik het allerliefste doe, dit is waar ik naartoe gewerkt heb met alles wat ik hiervoor gedaan heb. Here we go. 

Liefs, Marleen

SPREID HET WOORD!

12 reacties op “Je hart volgen, een zeer persoonlijk overzicht en waarom ik stop met de verkoop van mijn boeken”

 1. Prachtig, ik ben zelf ook in een fase beland waar ik gewoon nog meer mijn hart wil volgen. Ik weet dat natuur en dieren steeds weer terugkomt op mijn pad, en mijn behoefte om kennis uit/over te dragen. Ook mijn passie voor de aarde en alle problematiek daaromtrent. Maar ik wil dat juist omzetten in positieve actie, en niet alleen delen van wat er niet zo goed gaat. En schrijven, ja, ook mijn passie 🙂

  Jouw boek Anders Wonen heb ik tijdens mijn afgelopen reis naar Engeland eindelijk gelezen, en heeft me geholpen met bedenken wat ik dan wil aan anders wonen. Met een hond. En waar ik in Engeland heb mogen verblijven heeft daar ook mee geholpen. Ik weet nu dat een Tiny House niets voor mij zal zijn, maar wil nog steeds wel een kleiner huis 🙂

  En jouw weg is ook inspirerend voor mij, ik geniet van je schrijfsels 🙂 Dank daarvoor.

  En ik ken het gebrek aan focus, ik vindt ook zoveel leuk om te doen. Maar zodra ik het in “werk” omzet komt er de verplichting en verliest het zijn leuk. Dus daar mag ik ook naar kijken 🙂

  Groetjes
  Diana

 2. Soms moet je inderdaad keuzes maken, wat niet altijd meevalt. Vind het heel stoer dat je voor jezelf knopen hebt doorgehakt, hoe verdrietig het nu ook is. Je gevoel volgen en voor jezelf kiezen is het belangrijkste toch 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *