Meteen naar de inhoud

Jouw waarde en ontdekken hoe je bij de volgende letter komt

Heb je weleens bewust nagedacht over de waarde van alles wat jij doet in je leven? De waarde die, ongeacht waar je heen wilt, je helpt je volgende stap te zetten.

Nu ik er (weer) op vastloop dat ik te veel dingen op mijn bordje gooi, is het simpelweg noodzaak om te kijken wat ik ga verwijderen. Dit is immers nodig om ruimte te creëren om mijn volgende stap vooruit te zetten. Om te groeien.

Hoewel ik dolgraag wil groeien, merk ik dat mijn uitdaging om dingen los te laten behoorlijk hardnekkig is. Want: ik vind de dingen die ik doe superleuk!

Soms vind ik het ook zonde om iets los te laten. Bijvoorbeeld als het gaat om iets waar ik heel lang mee bezig ben geweest. Of wanneer iets dat ik doe wat van waarde is voor anderen.

Dat maakte dat ik steeds bezig was met de vraag: hoe kan ik alles wat ik doe bundelen tot een geheel?

Deze maand vond ik de oplossing!

(En nee, het was geen antwoord op mijn vraag. Het bleek juist dat ik mezelf de verkeerde vraag had gesteld!)

Zonder helemaal hyper de pieper te gaan over dit eureka-moment: hier ging natuurlijk een heel proces aan vooraf. Deze uitdaging heeft me afgelopen periode behoorlijk dwars gezeten en ik heb hier met vrienden en mijn coach intensieve gesprekken over gevoerd.

De uiteindelijke oplossing was zo simpel en logisch dat het me verbaasde dat ik dit niet eerder zo heb kunnen zien.

Om je het proces dat naar mijn inzicht leidde helder te maken, schotel ik je eerst een aantal letters voor:

Hoe kom je bij punt Z?

Stel, je gaat een reis gaat maken van punt A naar punt Z. Punt Z kan een specifiek doel zijn, maar je kunt het ook breder zien: als jouw levensloop. Om bij jouw punt Z te komen, zijn er een heleboel letters waar je langs komt.

Je staat op punt A in je leven, en je wil naar punt B. Om daar te komen zet je een noodzakelijke stap: de eerstvolgende logische stap. Aangekomen op punt B neem je je rust. Je evalueert: voelt punt Z nog steeds goed of moet je je doel iets bijstellen? Aan de hand van je conclusie beslis je wat je nodig hebt om naar punt C te komen. Wat je daarvoor nodig hebt, pak je op. Dat betekent dat alles wat je nodig had om van A naar B te komen niet meer nodig is. Het enige dat je meeneemt is de ervaring die op onderweg hebt opgedaan. Die ervaring zet je in om de volgende letter te bereiken.

Bovenstaande klinkt logisch. Het leven is dat echter niet, met als resultaat:

– dat je soms letters door elkaar husselt
– dat je verdwaalt en jezelf opeens bij punt E terugvindt, terwijl je dacht tussen de K en de L te lopen
– dat je iets te gehecht bent geraakt aan een letter en deze niet los durft te laten
– dat je afgeleid raakt en besluit te gaan kijken of je tussendoor een cijferroute kunt gaan lopen

Terug naar mijn kindertijd

Door een filmpje werd ik geïnspireerd om mijn letters eens op papier te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb mijn leven in periodes opgedeeld en per periode heb ik opgeschreven waarmee ik me die periode bezighield + wat het me heeft opgeleverd. Gewoon, in 20 minuten op een kladje.

Ik begon bij mijn jeugd: wat deed ik graag als kind? (In de bibliotheek snuffelen, opstellen schrijven, spelletjes verzinnen en uitvoeren met kinderen in de buurt, en vooral heel veel spannende verhalen lezen.)

Ik heb doorgeschreven tot waar ik nu sta. Dit schrijfwerk heb ik vervolgens naast mijn punt Z gelegd. Ik heb – al heel lang – een vrij helder beeld van mijn Z. Door alles uit te schrijven zie ik heel duidelijk dat de letters die ik al gepasseerd ben, mij een heel eind op weg naar punt Z hebben geholpen.

Later we zeggen dat ik nu bij punt M sta en verder wil naar punt N. Hier liep ik dus vast.

Waarom?

Omdat ik de bagage die ik nodig had om voorgaande letters te bereiken telkens mee wilde blijven sjouwen! Ik was alleen maar bezig hoe ik alles bijeen kon houden en leuk het bij elkaar kon stoppen.

Terwijl het daar niet om gaat. Het gaat om de waarde. Wat heeft het bereiken van een bepaalde letter mij voor waarde opgeleverd die ik nodig heb om de volgende stap te zetten?

Een concreet voorbeeld over mijn boek ‘Geboren met een schisis’:

Dit boek verscheen in 2013, samen met de website schisiservaringen.nl. De doelgroep is klein, maar blijft zich vernieuwen, er worden immers elk jaar baby’s met een schisis geboren. De verkoop blijft hierdoor vrij constant.

Mijn bagage:
Ik heb een grote oplage laten drukken, en heb nog voorraad. Mijn bereik met de site en Facebookpagina is heel groot. Zoek online naar informatie over schisis, en je vindt mij. Met het boek en de website help ik veel mensen, en dat geeft me een goed gevoel.

Mijn redenatie: het is dus zonde om hier niets mee te doen en dit te laten liggen. Het product is er, en het bereik. Ik heb er heel hard voor gewerkt om dit op te bouwen. Bovendien: het is nog steeds van waarde voor anderen!

Het is daarom van belang om nieuwe content te creëren, de site up to date te houden, actief te zijn op social media, et cetera. En dat doe ik qua inzet nu maar half. Af en toe wat. Want: er ligt immers nog meer op mijn bordje. Ik wil het heel graag, maar het lukt me niet om het mijn volledige aandacht te geven. Andere projecten trekken ook mijn aandacht.

En het is mooi hoor, dat ik hiermee waarde voor anderen lever. Dat was immers mijn intentie met dit schisisproject! Alleen: wanneer stopt het? Ik kan immers moeilijk mijn leven lang hiermee bezig blijven, alleen maar omdat er nog waarde voor anderen in zit.

Want wat is de echte waarde voor mij?

Dus schreef ik op een kladje wat dit project me gebracht heeft. Wat is voor mij van waarde geweest en heeft me geholpen te komen naar waar ik nu sta?

Mijn waardes:

– Mijn 1e boek! Een droom is uitgekomen. Mijn eigen boek! Het is me gelukt, ik kan het!
– Ervaring opgedaan met uitgeven in eigen beheer
– Mezelf ontwikkeld als ondernemer
– Marketingervaring opgedaan
– Vanuit het niets een groot platform met veel bezoekers gebouwd.
– Heel veel nieuwe mensen leren kennen, waaruit ook mooie samenwerkingen en zelfs vriendschappen zijn ontstaan
– Door mijn schisisproject ben ik terecht gekomen bij de vereniging BOSK. In de rol van coördinator van het schisis-ervaringsteam heb ik 3 landelijke schisisdagen georganiseerd voor gemiddeld 150 man publiek. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen op het gebied van samenwerken, aansturen, organiseren van events en spreken.

Kijk, hier kan ik wat mee! Nu ik dit heb opgeschreven, zie ik heel duidelijk wat dit project me aan waarde heeft opgeleverd. Deze waardes heb ik ook al in kunnen zetten bij het bereiken van de letters die volgden.

Wanneer ik kijk naar mijn punt Z, het punt waarnaar ik op weg ben, dan zie ik heel helder dat dit project voor mij persoonlijk zijn doel al heeft gediend. Ik kan en mag mijn bagage laten staan, de waardes neem ik voor altijd met me mee. En dat inzicht maakt dat ik in staat ben om dit los te laten.

Ik ga dit jaar nog een aantal acties nemen die maken dat ik op korte termijn nog zoveel mogelijk uit mijn schisisproject kan halen (Acties die mij nu nog waarde leveren en dus verder helpen. Al mijn ideeën om dit project nog verder uit te bouwen, heb ik al verwijderd.) Daarna laat ik dit project volledig los.

En dat is niet het enige project dat ik loslaat…

Connect the dots

Door de waardes die de verschillende fases van mijn leven mij hebben gebracht op een rijtje te zetten, zie ik heel duidelijk de rode draad die door alles heen loopt, en weet ik waar ik mijn focus op wil leggen. De focus die nodig is om mijn punt Z te bereiken.

En ja, het was scary as hell om de knoop door te hakken. Maar ook enorm logisch. Elke stap die ik heb gezet, heeft me gebracht tot waar ik nu sta. Wat is mijn volgende stap die me dichter naar mijn doel brengt? Welke waarde heb ik uit de voorgaande stap(pen) kunnen halen, die ik nu kan inzetten om mijn volgende stap te zetten?

Ik heb mijn antwoorden en ben klaar voor de volgende stap.

Mocht je het interessant vinden om mijn complete waardeplaatje te zien, let me know, dan werk ik dat uit tot een blog. Uiteraard zal ik ook meer over mijn punt Z gaan delen. 🙂

Heb jij weleens op deze manier gekeken naar bezigheden waarvan je het lastig vindt om ze los te laten?

SPREID HET WOORD!

7 reacties op “Jouw waarde en ontdekken hoe je bij de volgende letter komt”

 1. Ik ben benieuwd wat je punt Z is! Het is inderdaad belangrijk om bij elke letter stil te staan en het ook te verwerken dan kan je de letter weer mooi achter je laten. En trouwens is het leven eigenlijk niet een wirwar van stapjes en sprinten? Een rechte lijn is bijna niet mogelijk. We kunnen tenslotte door allerlei situaties verrast worden en slippen we weer terug naar letter D haha. Maar mooi dat je weer on track bent!

 2. Ik ben zeker benieuwd naar jouw ‘complete waardeplaatje’, Marleen! Dus ik kijk al uit naar je volgende blog(s). Mooi beschreven zo, met die letters. Ik ga er zeker iets mee doen. Ik besef me al lezend dat ik geen moeite heb om bepaalde bezigheden los te laten, maar om een helder(der) idee te krijgen wat ik nu in mijn nabije toekomst zou kunnen (of willen) met alle waardes die ik zo onderweg heb opgedaan, is dat opschrijven zoals jij gedaan hebt een mooie aanzet. Fijn blogje weer, het inspireert altijd en stemt ook tot nadenken, fijn!

  1. Hi Anuscka,
   Wauw, dankjewel!
   En ja, op die manier kan het volgens mij ook veel inzicht geven. Mooi dat je dat gaat doen.
   Ik zal mijn complete plaatje binnenkort plaatsen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *