Meteen naar de inhoud

Over lezersreacties en iemand ontroeren met een thriller

Al eerder deelde ik met jullie dat ik stop met de verkoop van mijn eerste boek ‘Geboren met een schisis’ en de bijbehorende website en Facebookgroep. Vorige week heb ik dit bekend gemaakt aan de mensen die me vanwege deze projecten volgen – velen al vanaf 2013.

Ik publiceerde deze openhartige blog.

Van tevoren had ik niet nagedacht over de reacties die ik zou krijgen. Als ik dat wel had gedaan, dan had ik berichtjes verwacht als ‘jammer! en ‘veel succes, Marleen!’

Die berichtjes kreeg ik ook, maar er was meer.

Lees maar:

schisisreacties schisis boek afscheid stoppen schisiservaringen

​Hoewel ik heel zeker ben over mijn besluit, raken de reacties me. Dit was mijn eerste grote project. Hier heb ik heel veel energie en liefde in gestoken, en het is en blijft geweldig om te zien wat voor effect dat heeft.

Impact maken met kippenvel

Het geeft me tevens nieuwe energie. Energie om in mijn thriller Skoftig te stoppen. En natuurlijk in nog veel meer spannende verhalen in de toekomst. Ik kijk ernaar uit om weer een groot project vanaf het begin op te bouwen. Het begin waar jij nu bij bent. (Dank!) Ik wil impact maken met mijn boeken, mensen meeslepen in een spannend verhaal en hen kippenvel bezorgen (alleen tijdens het lezen, hoor).

Maar eerlijk? 

Het maakt me soms onzeker. 
Die onzekerheid zit hem in het genre.

Kijk, ik geloof erin dat het me lukt om een goed in elkaar zittend fictief verhaal te schrijven. Ik weet dat ik mensen kan meeslepen met schrijfwerk. En ik heb er vertrouwen in dat wanneer het boek straks klaar is, het verhaal staat als een complete villawijk.

Persoonlijke verhalen

Wat ik me afvraag is: kan ik mensen met een thriller net zo raken als dat ik met ons persoonlijke verhaal heb gedaan? En ook met de andere twee non-fictie boeken?

Dit waren immers allen zeer persoonlijke verhalen. Van ons, en van anderen die mij het vertrouwen hebben gegeven dat ik hun verhaal in woorden mocht gieten die door iedereen gelezen kunnen worden.

Soort reacties dat ik krijg

Ja, er zit per boek een verschil tussen het soort reacties dat ik krijg. De reacties op ‘Geboren met een schisis’ zijn veelal intens. Het boek wordt vaak gelezen op het moment dat iemand in een emotionele achtbaan zit. Als je dan een verschil kunt maken met een boek, dan lees je dat terug in de reacties.

Het boek ‘Uit de goot’ heb ik geschreven, maar het is Paul zijn verhaal. Vooral Paul heeft dan ook heel veel reacties ontvangen van mensen die met verslaving te maken hebben.

De verhalen van de paradijsvogels in ‘Anders wonen’ zijn anders. Toch zijn de verhalen ‘echt’, en dat is wat ik teruglees in de reacties. Mensen raken geïnspireerd en zetten stappen om hun woondroom waar te maken.

Hoe zal dat gaan bij Skoftig?

Het gaat me niet om de reacties die ik krijg (al is dat wel enorm leuk en stimulerend!). Het gaat me erom of het boek de lezer vanbinnen weet te bereiken.

Kun je met een thriller iemand raken? En vooral: op welke manier?

‘Hoi Marleen, intrigerende slachtpartij. Ideetje wel, ik ga aan de slag. Thanks!’
Oh, help!

‘Yo Marleen, echt sick dat verhaal. Ik voel me waanzinnig geïnspireerd!’
Klinkt goed, thanks! Maarre, geïnspireerd op welk vlak? (Klinkt toch niet zo goed?!)

‘Voor je volgende boek heb ik nog een ideetje. Kom je ’s avonds laat een keer bij me op bezoek? Dan laat ik je zien wat ik in huis heb…’
Oké, oké. Dit kun je op meerdere manieren opvatten. Maar reken er vooral niet op dat ik langskom.

Lezersreacties

Heus, natuurlijk ben ik zielsgelukkig als ik straks positieve feedback krijg in de vorm van ‘spannend verhaal’, ‘goed boek’, ‘leest lekker weg’. Op dat moment zal ik daar echt niet minder blij mee zijn dan de reacties op mijn andere boeken.

Wie weet help ik lezers met een fictief verhaal niet om te dealen met persoonlijke uitdagingen, maar leid ik met mijn verhaal iemand juist even af van die uitdagingen. En dat is ook wat waard!

Het is dat ik – nu ik mijn schisisprojecten loslaat – heel direct met deze mooie reacties wordt geconfronteerd, terwijl de andere kant een compleet nieuw begin beslaat. Spannend!

Ik hoor graag op welke manier fictieve verhalen jou raken. Mits ze dat doen, natuurlijk. 😉

SPREID HET WOORD!

9 reacties op “Over lezersreacties en iemand ontroeren met een thriller”

  1. He Marleen, ik kijk al uit naar je nieuwe boek. Het zal vast heeeel herkenbaar zijn. Onze vriendin B zal alleen al inspiratie zijn ??. Sorry B ☺️
    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *