Meteen naar de inhoud

Inspiratie: drie maal drie is vijf

De online Van Dale spreekt over bezieling wanneer ik zoek naar de verklaring van het woord inspiratie. Verder speurend kom ik terecht bij de woorden ‘zingeving’, ‘inzicht’ en ‘essentie’. Mooie woorden, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk. Wat wordt er met inspiratie nu precies bedoeld?

Persoonlijk gevoel

Inspiratie lijkt zich niet te vangen. Het overkomt je: een persoonlijk gevoel dat je sterk maakt en kracht geeft. ‘Waar kom dat helder ogenblik, dat inzicht toch vandaan?’, zoals Mathilde Santing dat zo mooi verwoord in het prachtige lied Inspiratie. Wellicht is inspiratie niet te vangen, kan je haar alleen ervaren.

Een onzichtbare stem die zomaar op kan duiken, op de meest vreemde tijden en op bizarre plaatsen. Bij mij komt inspiratie vaak samen met creatieve plannen die ik maak. Plotselinge gedachten die me overvallen, welke ik kan verwerken in mijn boeken, blogs of andere projecten die ik op een dag zal creëren. Dit gebeurt vrijwel de hele dag door.

Waar haal jij toch je inspiratie vandaan?

Ik ben schrijver. Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is: ‘Waar haal jij toch je inspiratie vandaan?’ Ik ben gezegend met een onuitputtelijke bron. Sterker nog: ik moet mezelf weleens ‘uitzetten’. Verschrikkelijk fantastisch al die ideeën, maar ik weet soms niet waar ik zoveel inspiratie moet laten. Dan stroomt mijn hoofd over.

Zesenveertig verhalen

Ik hou van thrillers. Mijn eerste thrillermanuscript ligt klaar om uitgegeven te worden. De ideeën voor de volgende zesenveertig manuscripten liggen al klaar. Inspiratie voor nieuwe verhalen is dus wel het laatste waar ik me druk om maak. Ik zie graag overal de mooie dingen van in, maar wanneer ik in mijn (thriller)schrijfmodus ga, dan… Nou ja, dan kan ik met gemak de meest creepy dingen bedenken. Overal. Over iedereen. (Ik weet niet of dit gezond is, wel reuze handig. Voor mijn verhalen dan, hè.)

Je hart laten zingen

Gelukkig klettert mijn inspiratiewaterval net zo intens van al het moois wat het leven biedt. Het zijn boeken die mijn hart laten zingen. En reizen. Kunst. De Natuur. Verhalen. Mensen. Mensen die dichtbij me staan, maar ook (toevallige?) passanten. Zij die gedachten in mooie woorden weten te vangen. Woorden die iets met mij doen. Ook iemand die ik nooit heb ontmoet kan dit gevoel bij me oproepen. Zelfs een fictief persoon:

Grootse dromen en een eigen stijl. Ze is enthousiast, heeft lef en kiest haar eigen weg. Gaat vrolijk springend door het leven, zonder zich iets aan te trekken van verwachtingen die anderen van haar hebben. Haar wereld is onbegrensd en ze heeft een hekel aan dingen doen ‘omdat het zo hoort’. Ze kijkt met bewuste verwondering naar het leven, niets wordt voor vanzelfsprekend aangenomen. Ze laat zien dat je met vertrouwen in jezelf doelen kunt behalen die een ander onmogelijk of niet realistisch acht.
Nog nooit heb ik een meisje zo bewonderd als Pippi.

Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?

SPREID HET WOORD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *