Meteen naar de inhoud

Thriller ‘Gesloten kamer’ van Dennis Lehane - 7 gedachten over dit boek

Mijn vader tipte me het boek ‘Gesloten kamer’. ‘Er zit een onverwachte, verbluffende plotwending in,’ zei hij, en dat sprak me natuurlijk aan. Wat me minder aansprak is dat het verhaal zich afspeelt in 1954. Hoewel ik me al een paar keer positief heb laten verrassen door boeken die zich in het verleden afspelen, moet ik altijd een drempeltje over om terug in de tijd te gaan. Ik heb het gedaan, met als resultaat: een heerlijke tijd!

Het verhaal in een zin samengevat:
U.S. Marshall Teddy Daniels en zijn nieuwe partner Chuck Aule gaan op op Shutter Island op zoek naar een moordenares die ontsnapt is uit een inrichting voor psychopathische misdadigers.

1. Boekverfilming: Shutter Island

Dit boek werd in 2010 verfilmd. De film, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, heb ik destijds gezien. Ik kon me het plot niet herinneren, net zomin als mijn waardering voor deze film. Had de film zo weinig indruk op me gemaakt? Nou ja, vaak vind ik het boek beter dan de film, dus wat dat betreft zat ik goed.

2. Trage vertelstijl

Het duurde even voor ik goed in het verhaal zat. Ik las redelijk uitgebreide beschrijvingen van situaties en mensen, waardoor het verhaal zich traag lijkt te ontwikkelen. Waren die beschrijvingen nodig? (Ja! Uiteindelijk valt alles op zijn plek.)

3. Goede dialogen

Kort maar krachtig: de dialogen in dit boek zijn goed. En je gaat ze steeds beter vinden beter…

4. Subliem verhaal

De vertelstijl is heel helder. Op een of andere manier geeft het me het gevoel dat er weinig ruimte is voor echt onverwachte wendingen. Niets is minder waar! En dat maakt dit tot een subliem verhaal. Aan het einde heb ik zelfs nog dingen teruggezocht om te controleren. Achteraf gezien staat er geen woord te veel of te weinig in.

5. Puzzelen geblazen

Je komt een aantal puzzels tegen in het verhaal, waarbij je als lezer mee mag puzzelen. Yes! 🙂

6. Ouderwetse maar passende omslag

De cover oogt ietwat ouderwets, maar deze vind ik heel duidelijk en passend. Ik heb een gebonden exemplaar met een losse omslag eromheen. Water, donkere lucht, een eiland. Elementen die uitstekend bij het verhaal passen.

7. Pageturner

Eenmaal in het verhaal kon ik niet meer stoppen met lezen. Het was niet zo dat de hoofdstukken onweerstaanbare cliffhangers hadden, maar juist de mysterieuze sfeer rondom het verhaal maakt dat je door wilt lezen.

Fragment uit 'Gesloten kamer'

‘Want anders, ik bedoel, u weet dat, u kunt het aan mijn gezicht zien – ik zou geen vlieg kwaad doen. Dat heb ik niet in me. Maar als ik bang ben? O, de geest.’
‘Wat is daarmee?’ Chuck sprak heel vriendelijk.
‘Hebt u daar ooit over nagedacht?’
‘Je geest?’
‘Dé geest,’ zei hij. ‘Die van mij, die van u, die van iedereen. Het is in feite een machine. Dat is het. Een erg delicate, gecompliceerde motor. Er zitten allemaal onderdelen in, allemaal radartjes en moertjes en hengseltjes. En we weten er nog niet de helft van. Maar als één radartje wegvalt, eentje maar… Hebt u daar ooit over gedacht?’
‘De laatste tijd niet.’
‘Toch zou u dat moeten doen. Het is net als een auto. Precies hetzelfde. Eén radartje valt weg, één moertje barst, en het hele systeem slaat op hol. Kunt u daarmee leven?’ Hij tikte tegen zijn slaap. ‘Dat het allemaal hierbinnen zit en dat u er niet bij kunt en het niet echt onder controle kunt krijgen. Maar het heeft u wel onder controle, nietwaar? En als het op een dag besluit dat het geen zin heeft om naar zijn werk te gaan?’ Hij boog zich naar voren en ze zagen hoe de pezen zich spanden in zijn hals. ‘Nou, dan gaat u naar de bliksem, hè?’
Peter leunde in zijn stoel achterover, plotseling lusteloos. ‘Dat maakt me vooral zo bang.’
Teddy, wiens migraine hem een beetje inzicht had gegeven in het gebrek aan macht dat je over je eigen geest had, zou Peter in grote lijnen wel gelijk willen geven, maar op dit moment zou hij dat klootzakje bij zijn strot willen grijpen om hem tegen een van de ovens achter in de kantine te smijten en hem te vragen hoe het dan zat met die arme verpleegster die hij met dat glas had verminkt.

Extra informatie boek
Auteur:
Dennis Lehane
Oorspronkelijke titel: Shutter Island
Eerste uitgave: 2003
ISBN: 904431002-X
Uitgever: The House of Books

SPREID HET WOORD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *