Meteen naar de inhoud

Thriller ‘Expat exit’ van Patricia Snel - 7 gedachten over dit boek

Expat. Klinkt als buitenland. Ik houd van reizen. Check: het speelt zich af op het zonnige Curaçao. Mijn interesse in dit boek was snel gewekt, maar ergens had ik het gevoel dat ik dit boek al gelezen had… Kwam dat doordat er de laatste jaren meer van dit soort boeken verschenen zijn? Thrillers die zich op zonnige locaties afspelen in een luxe setting? Bovendien had ik al eerder een boek van Patricia Snel gelezen. Maar welke was dat?

Het verhaal in een zin samengevat:
Haar ex-man, die alles op alles zet om de volledige voogdij over hun zoon te krijgen, lijkt zijn zin te krijgen wanneer Elisa steeds dieper in de problemen raakt en volledig klem wordt gezet in een wereld vol geld en drugs.

1. Dezelfde titel?

Het boek is uitgekomen in maart 2018. Ik weet dus zeker dat ik het niet eerder gelezen heb. Ik kijk welke boeken Patricia eerder geschreven heeft, en de aap komt uit de mouw: een van haar eerder titel luidt ‘De expat’. Andere personages, ander verhaal, maar een gezamenlijk thema. ‘De expat’ heb ik ooit gelezen en de link met de naam van schrijfster was blijkbaar ergens nog vaag aanwezig in mijn brein. Ik zou zelf niet twee titels kiezen die zo op elkaar lijken. Ik weet niet of dit anderen niet opvalt, maar ik vind het om meerdere redenen verwarrend. En bijna had ik dit boek niet gekozen omdat ik dacht dat ik het al kende.

2. Opvallende perspectiefkeuze

Twee verhaallijnen worden vanuit de ik-vorm geschreven, een vanuit de derde persoon. Dat was even wennen, want meestal is er of maar een ik-persoon, of worden ze allemaal vanuit de ik-vorm geschreven. Ik houd ervan als schrijvers het anders (durven) doen, dus dit was een pluspunt.

3. Verteltoon

Een van de verhaallijnen in ik-vorm is die van de zoon van het hoofdpersonage. Zijn leeftijd werd niet expliciet vermeld, dus als lezer maak je dan een schatting. De gekozen woorden kwamen voor mijn gevoel niet overeen met de leeftijd die ik in gedachte had. Dat kun je je bijstellen, alleen bleef ik bijstellen en hierdoor kwam het personage voor mij niet tot leven. Het voelde te gezocht.

4. Meegesleept in het verhaal

Ook bij een ander personage – bij wie ik overigens wel op een dwaalspoor werd gezet; ik had pas laat door wie hij was – vond ik zijn taalgebruik iets te veel aangezet en daardoor onnatuurlijk. Ik twijfelde of ik zou doorlezen, maar het verhaal was interessant genoeg en na die eerste obstakels heb ik het boek in een ruk uitgelezen. De verschillende vertelperspectieven maakten het boek interessant en ik wilde graag weten hoe het verhaal zou aflopen.

5. Curaçao

Ik ben nog niet op Curaçao geweest, maar ik kon me van de geschetste setting een prima beeld vormen. De schrijfster kent het eiland of heeft haar research goed gedaan. Of beide.

6. Cover

Water. Blauw. Een vrouwengezicht met een arm voor haar ogen. Roze lippenstift. Hetgeen je kunt verwachten bij een dergelijk verhaal en daarmee niet erg spannend. Vind ik jammer, maar qua verkoop werken zulke omslagen nu eenmaal goed.

7. Einde

Over het eind kun je van alles zeggen. De schrijfster had hier veel mogelijkheden. Het einde was voor mij bevredigend: afgerond, maar tegelijkertijd heel open. Mooi. De afronding sloot aan bij het verhaal dat is verteld. Het laatste hoofdstuk is een kleine verrassing die ik leuk en geloofwaardig vond, en die je mag beschouwen als een open einde.

Fragment uit 'Expat exit'

‘Ga je mij nu beschuldigen? Waarom heb jij in godsnaam de Barracuda aan die hoer uitgeleend zonder het te vragen! Dat zou ík weleens willen weten! Hoe kon je zo stom zijn?’ Ik sla op mijn hoofd en vergeet hoe pijnlijk dat is. Ik kreun en vloek. ‘Je had toestemming moeten vragen!’

‘Waarom schreeuw je? Ik hoor je wel. Mijn ouders liggen hiernaast. Waarom?’ Mijn vrouw klemt haar kaken op elkaar. ‘En waarom ben je eigenlijk in alle vroegte gaan varen?’ sist ze.

‘In welke business zit ik, waardoor jij kunt doen en laten wat je wilt met Tom? Koffietjes kunt drinken met je vriendinnen, borrelen, kappertjes, tasjes kopen? Hè? Waarom denk je? Ik had de Barracuda nodig voor hotelgasten.’

‘Sinds wanneer gebruik je die boot daarvoor?’

‘Heb je nog meer interessante vragen?’

‘Ja. Had Elisa echt zoveel gedronken?’

Extra informatie boek
Auteur:
Expat Exit
Eerste uitgave: 2018
ISBN: 9789026340536
Uitgever: Ambo I Anthos

SPREID HET WOORD!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *