Boek Anders Wonen

Een hutje op de hei, een plekje in de natuur. Eenvoudiger leven. Uit de ratrace van méér en sneller. Velen dromen ervan, sommigen zetten daadwerkelijk de stap. In ‘Anders wonen’ vind je unieke verhalen van paradijsvogels die kozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven.

Stuk voor stuk sloegen zij hun vleugels uit en keken verder dan de verwachtingen van de maatschappij. Zij lieten zich leiden door waarden als eenvoud, rust, aandacht, duurzaamheid en levenskwaliteit.

In een (zelfgebouwde) woonwagen, op een schip of op een afgelegen plekje tussen het groen. In een yurt, een woongemeenschap of in een Tiny House. De avonturiers vertellen waarom zij voor hun alternatieve woonplek kozen. Wat was de drijfveer, hoe hebben ze dit aangepakt en wat heeft het hen gebracht?

EEN BOEK VOL ERVARING, INSPIRATIE EN LEF!
BESTEL NU!

Waarom wil je dit boek lezen?

 • Omdat je wil leren van de mindset van mensen die van de gebaande paden af durfden te stappen. (Oh, help! Wat zullen anderen daarvan vinden?)
 • Om je te oriënteren op de mogelijkheden van minder gangbare woonvormen.
 • Omdat je weet dat je anders wil wonen en leven, maar niet helder hebt hoe je dit aan moet pakken.
 • Omdat je je niet (langer) mee wil laten slepen in de ratrace van meer, groter en sneller.
 • Om ideeën op te doen voor creatieve oplossingen om je woonwensen waar te maken.
 • Omdat je zelf helemaal niet ‘anders’ wil wonen, maar ‘gewoon’ een positief boek vol levenslust en energie wil lezen!
WAARSCHUWING: Dit boek kan je een inspiratieboost opleveren die zijn weerga niet kent
JA, IK WIL, IK WIL, IK WIL

FAQ

“Klinkt fantastisch, Marleen.” (Dankje!) “Maar eh, wie heb je allemaal geïnterviewd voor dit boek? Hoe wonen ze? Wat heeft het hen gebracht? En wat-”

Ho, stop! Goede vragen, absoluut. Alle (nou ja, de meeste in ieder geval) antwoorden vind je in het boek zelf. Maar om toch alvast een tipje van de sluier het boek op te lichten:

 • Alowieke van Beusekom

Ontwierp en bouwde haar eigen woonwagen.

 • Martin Krijnen

Stapte uit het systeem om in het bos in een tent te gaan wonen. Tegenwoordig woont hij in een yurt.

 • Marjolein Jonker

Wonen in een zelfvoorzienend Tiny House was haar droom. Inmiddels is ze de állereerste in Nederland die met toestemming van de gemeente in een Tiny House woont.

 • Bob & Cathelijn Radstake – Blankevoort

Wonen off-grid in een levend huis en werken aan hun grote droom: een levend dorp.

 • Niels Gorisse

Na in een woongroep en een bestelbus te hebben gewoond, kocht hij voor tienduizend euro een bouwval met een stuk grond in Duitsland. Strohplatz knapt hij geheel volgens permacultuurprincipes op tot een zelfvoorzienende plek.

 • Sharon Huisman

Verruilde na vijf jaar haar plek in een kleine, afgelegen leefgemeenschap op de hei in Drenthe voor een oud klooster in de stad. Samen met haar gezin woont ze nu in woon-werkgemeenschap Casa de Pauw in Arnhem.

 • Linda Nijlunsing

Zwerft het liefst over de wereld. Leefde ooit in the middle of nowhere in Alaska en woont nu op haar binnenvaartschip in hartje Groningen.

 • Ramona

Woont in een camper. Na een jaar rondtrekken in Nederland reed ze het avontuur in Portugal tegemoet.

 • Marloes Elbertse

Ze woonde al eens in een tipi en in een yurt. Haar nieuwste woonavontuur betreft een pipowagentje van 1,9 bij 3,6 meter.

“Waarom heb je dit boek geschreven?”

Omdat mijn hart het uitschreeuwde. Serieus. Een persoonlijke zoektocht naar wat ik wil in mijn leven bracht me op het spoor van minimalisme. Inmiddels ben ik naast schrijfster, introvert (en nog veel meer, maar dan wordt dit antwoord te lang) ook een minimalist. Dat laatste bracht me bij de vraag wat het wooncomfort is dat ik zoek. Wat heb ik nodig in mijn leven? Ik weet dat waarde voor mij niet in een huis zit. Wel in een thuis, maar een thuis bestaat voor mij niet uit een minimaal aantal vierkante meters of een samenvatting van het huidige bouwbesluit.

Tot nu toe heb ik altijd in een mainstream-woonomgeving geleefd. Huisje, plantje, hypotheekje. Gemiddeld 1,7 kind en een halve kat per huishouden. Natuurlijk, dit ligt iets genuanceerder (vooral wat betreft die kat), maar ter illustratie: voordat ik begon met het schrijven van dit boek kende ik niemand die in een yurt woonde of in een woongemeenschap – althans, een woongemeenschap anders dan het bejaardenhuis waar mijn oma leeft. Toen ik de mogelijkheden voor alternatieve woonvormen onderzocht liep ik in no time tegen regeltjes aan. Tegen (voor)oordelen. Tegen financiële beperkingen. Tegen nog meer regels.

Dit mag niet, dat kan niet.

Hoe doen anderen dat? Wat hebben zij die inmiddels de stap al hebben genomen, gedaan en gelaten om het totaal anders te gaan doen? Ik besloot hen op te zoeken en kreeg keer op keer een prachtig verhaal te horen. Ik ontdekte dat er nog zoveel meer mogelijkheden en zienswijzen zijn dan ik had kunnen bedenken. Wow!

Ik ervaar dat er momenteel een beweging gaande is van mensen die het anders willen. Toch weten velen niet waar te starten. Of ze denken dat wat zij willen onmogelijk is. Maar geloof me, er kan zoveel meer dan je denkt! Daarom heb ik de avonturen van de paradijsvogels die ik heb mogen uithoren gebundeld in een boek vol ervaring, inspiratie en lef, zodat de energie van deze verhalen kan uitvliegen en ook jou bereikt!

IK WIL DIT BOEK LEZEN!

"Ik heb een vraag waarop ik op deze pagina geen antwoord vind. Wat moet ik nu doen met mijn leven?"

Haal even diep adem en stuur me een mail: mail @ marleenhartog.nl.

Boek Anders Wonen
BESTEL NU!