Meteen naar de inhoud

Een hutje op de hei, een plekje in de natuur. Eenvoudiger leven. Uit de ratrace van méér en sneller. Velen dromen ervan, sommigen zetten daadwerkelijk de stap. In ‘Anders wonen’ vind je unieke verhalen van paradijsvogels die kozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven.

Stuk voor stuk sloegen zij hun vleugels uit en keken verder dan de verwachtingen van de maatschappij. Zij lieten zich leiden door waarden als eenvoud, rust, aandacht, duurzaamheid en levenskwaliteit.

In een (zelfgebouwde) woonwagen, op een schip of op een afgelegen plekje tussen het groen. In een yurt, een woongemeenschap of in een Tiny House. De avonturiers vertellen waarom zij voor hun alternatieve woonplek kozen. Wat was de drijfveer, hoe hebben ze dit aangepakt en wat heeft het hen gebracht?

anders_wonen_het_boek_groene_vogel

Waarom wil je dit boek lezen?

 → Om je te oriënteren op de mogelijkheden van minder gangbare woonvormen.

 → Omdat je weet dat je anders wil wonen en leven, maar niet helder hebt hoe je dit aan moet pakken.

 → Omdat je wil leren van de mindset van mensen die van de gebaande paden af durfden te stappen.

 → Omdat je je niet (langer) mee wil laten slepen in de ratrace van meer, groter en sneller.

 → Om ideeën op te doen voor creatieve oplossingen om je woonwensen waar te maken.

 → Omdat je zelf helemaal niet ‘anders’ wil wonen, maar ‘gewoon’ een positief boek vol levenslust en energie wil lezen!

FAQ

“Klinkt fantastisch, Marleen.” (Dankje!) “Maar eh, wie heb je allemaal geïnterviewd voor dit boek? Hoe wonen ze? Wat heeft het hen gebracht? En wat-”

Ho, stop! Goede vragen, absoluut. Alle (nou ja, de meeste in ieder geval) antwoorden vind je in het boek zelf. Maar om toch alvast een tipje van de sluier het boek op te lichten:

Alowieke van Beusekom

Ontwierp en bouwde haar eigen woonwagen.

Marjolein Jonker

Wonen in een zelfvoorzienend Tiny House was haar droom. Inmiddels is ze de állereerste in Nederland die met toestemming van de gemeente in een Tiny House woont.

Martin Krijnen

Stapte uit het systeem om in het bos in een tent te gaan wonen. Tegenwoordig woont hij in een yurt.

Bob & Cathelijn Radstake – Blankevoort

Wonen off-grid in een levend huis en werken aan hun grote droom: een levend dorp.

Linda Nijlunsing

Zwerft het liefst over de wereld. Leefde ooit in the middle of nowhere in Alaska en woont nu op haar binnenvaartschip in hartje Groningen.

Niels Gorisse

Na in een woongroep en een bestelbus te hebben gewoond, kocht hij voor tienduizend euro een bouwval met een stuk grond in Duitsland. Strohplatz knapt hij geheel volgens permacultuurprincipes op tot een zelfvoorzienende plek.

Sharon Huisman

Verruilde na vijf jaar haar plek in een kleine, afgelegen leefgemeenschap op de hei in Drenthe voor een oud klooster in de stad. Samen met haar gezin woont ze nu in woon-werkgemeenschap Casa de Pauw in Arnhem.

Ramona

Woont in een camper. Na een jaar rondtrekken in Nederland reed ze het avontuur in Portugal tegemoet.

Marloes Elbertse

Ze woonde al eens in een tipi en in een yurt. Haar nieuwste woonavontuur betreft een pipowagentje van 1,9 bij 3,6 meter.

“Waarom heb je dit boek geschreven?”

Omdat mijn hart het uitschreeuwde. Serieus. Een persoonlijke zoektocht naar wat ik wil in mijn leven bracht me op het spoor van minimalisme. Inmiddels ben ik naast schrijfster, introvert (en nog veel meer, maar dan wordt dit antwoord te lang) ook een minimalist. Dat laatste bracht me bij de vraag wat het wooncomfort is dat ik zoek. Wat heb ik nodig in mijn leven? Ik weet dat waarde voor mij niet in een huis zit. Wel in een thuis, maar een thuis bestaat voor mij niet uit een minimaal aantal vierkante meters of een samenvatting van het huidige bouwbesluit.

Tot nu toe heb ik altijd in een mainstream-woonomgeving geleefd. Huisje, plantje, hypotheekje. Gemiddeld 1,7 kind en een halve kat per huishouden. Natuurlijk, dit ligt iets genuanceerder (vooral wat betreft die kat), maar ter illustratie: voordat ik begon met het schrijven van dit boek kende ik niemand die in een yurt woonde of in een woongemeenschap – althans, een woongemeenschap anders dan het bejaardenhuis waar mijn oma leeft. Toen ik de mogelijkheden voor alternatieve woonvormen onderzocht liep ik in no time tegen regeltjes aan. Tegen (voor)oordelen. Tegen financiële beperkingen. Tegen nog meer regels.

Dit mag niet, dat kan niet.

Hoe doen anderen dat? Wat hebben zij die inmiddels de stap al hebben genomen, gedaan en gelaten om het totaal anders te gaan doen? Ik besloot hen op te zoeken en kreeg keer op keer een prachtig verhaal te horen. Ik ontdekte dat er nog zoveel meer mogelijkheden en zienswijzen zijn dan ik had kunnen bedenken. Wow!

Ik ervaar dat er momenteel een beweging gaande is van mensen die het anders willen. Toch weten velen niet waar te starten. Of ze denken dat wat zij willen onmogelijk is. Maar geloof me, er kan zoveel meer dan je denkt! Daarom heb ik de avonturen van de paradijsvogels die ik heb mogen uithoren gebundeld in een boek vol ervaring, inspiratie en lef, zodat de energie van deze verhalen kan uitvliegen en ook jou bereikt!

“Ik heb een vraag waarop ik op deze pagina geen antwoord vind. Wat moet ik nu doen met mijn leven?”

Haal even diep adem en stuur me een mail: mail @ marleenhartog.nl.

WAT VINDEN DE LEZERS EIGENLIJK VAN DIT BOEK?

EIGEN(WIJS)

‘Wat een ge-wel-dig boek dit! Zelden gebeurt het dat ik me helemaal kan verliezen in een boek, dat ik het in een keer van voor tot de laatste pagina uitlees en dat ik zooó diep geïnspireerd raak. Prachtig hoe levendig en eigen(wijs) Marleen Hartog het levensverhaal van deze pioniers op het gebied van natuurlijk wonen verwoordt.’
Mevrouw Onkruid

INGEZOOMD

‘Mooie selectie van personen! De schrijfster heeft vooral ingezoomd op wat er echt toe doet: de innerlijke bewegingen van de afzonderlijke mensen. Hun worstelingen en hun idealen. Heerlijk om te lezen.’
B.

Enthousiast

‘Aan een stuk heb ik het boek gelezen. Meer wilde ik! 😉 Wat een inspiratie. Het heeft mij al op nieuwe ideeën gebracht.’
Pjotr den Hollander

Nieuwe ideeën

‘Heerlijk en inspirerend boek over anders wonen, maar niet alleen over tiny houses. Enthousiast, maar niet eenzijdig! Om vrolijk van te worden!’
AJM

Ezelsoren

‘Wat een feest der herkenning heeft Marleen Hartog ervan gemaakt! Na het dichtslaan zit zo’n beetje iedere tweede pagina van het boek vol ezelsoren. Ik maak deze oneerbiedige knikjes in de pagina’s altijd als er iets staat dat me raakt. En oooh, wat zat ik vaak te knikken en glunderen tijdens het lezen. Ik kan bij elke ‘Paradijsvogel’ wel iets moois quoten, maar ik zou zeggen: lees het zelf! Aan alle geinterviewden: jullie leven een prachtig voorbeeld voor velen. Buiging!’
Soulwoman.org

EYEOPENER

‘Het lezen van de verhalen van deze paradijsvogels was voor mij een enorme geruststelling én een eyeopener: het kan wél anders. Als je inspiratie zoekt, kan ik je dit boek in ieder geval van harte aanbevelen! Dit is nu één van die weinige bezittingen die er echt toe doen!’
Renmeisje.com

VLINDERS IN JE BUIK

‘Je hebt van die boeken waar je gelijk een blij gevoel van krijgt en waardoor tijdens het lezen de vlinders bij vlagen in je buik opleven. Anders wonen is zo’n voorbeeld. Schrijfster Marleen Hartog weet op een of andere manier de mensen die ze interviewt zo te raken dat ze hun diepste geheimen met haar delen. Het boek is een aanrader voor een ieder die verder kijkt dan een rijtjeshuis en iedere avond SBS op de televisie.’
Globalinfo.nl

HOOP

‘Ik heb dit boek met heel veel plezier en nog verder groeiende interesse gelezen – een boek met verhalen die hoop geven, een boek over mensen die laten zien dat het anders kan, en dat je daar beslist geen miljonair voor hoeft te zijn. Mij heeft het boek geïnspireerd om ook stappen te gaan zetten – zodat het niet alleen bij een mooie droom blijft, maar we onze droom nog meer ook echt kunnen gaan leven! Dank je wel Marleen Hartog, dat jij jouw mooie idee op deze letterlijk en figuurlijk kleurrijke manier uitwerkte!’
Allesoverboekenenschrijvers.nl